Terve.fi

Kurkkumätä: oireet, komplikaatiot ja hoito

Kurkkumätä: oireet, komplikaatiot ja hoito
Kurkkumätä on vaarallinen tauti, jonka hoito on aloitettava heti, kun epäily tartunnasta herää.
Julkaistu: 24.4.2017

Kurkkumätä eli difteria on bakteerin aiheuttama nielun, kurkunpään, nenän tai ihon tulehdus. Bakteeri tuottaa toksiinia, joka voi aiheuttaa vaikeita komplikaatioita, kuten sydänlihastulehdusta tai polyneuropatiaa.  

Tarttuakseen tauti vaatii läheisen kontaktin kantajan kanssa. Kurkkumätä tarttuu ihmisestä toiseen hengitysteiden eritteiden, kuten syljen välityksellä. Tauti voi tarttua myös haavan kautta.    

Taudin itämisaika on yleensä 2–5 vuorokautta, joskus tauti voi itää jopa 10 vuorokautta. Oireeton ja hoitamaton ihminen voi levittää tartuntaa viikkoja. 

Oireet ja komplikaatiot  

Kurkkumädän oireet ovat hengitystietulehduksen kaltaiset: raju nielutulehdus, joka voi yltää kurkunpäähän ja keuhkoputkiin. Hengittäminen voi olla vaikeaa ja kaulan alue turvonnut. Sairastuneella on usein myös kuumetta.  

Myöhemmin kehittyvistä oireista yleisimpiä ovat sydänlihastulehdus ja raajojen kärkiosiin leviävä halvaus. Noin joka neljännellä kurkkumätään sairastuneella todetaan sydänlihastulehdus ja noin joka kymmenennellä halvaus. 

Sydänlihastulehdus on usein oireeton, ja se todetaan usein vain sydämen sähkökäyrä- eli EKG-tutkimuksilla. Sydänlihastulehdus ilmenee yleensä noin 2-4 viikkoa nieluoireiden alkamisen jälkeen. 

Halvaantumisoireet alkavat vasta 1-3 kuukautta myöhemmin. Usein ensimmäisenä ilmaantuu nielemisvaikeuksia.  

Noin kolme prosenttia kurkkumätään sairastuneista perusterveistä kuolee. Yleisimmät kuolinsyyt ovat tukehtuminen, hengityshalvaus ja vakavat rytmihäiriöt

Hoito 

Kurkkumädän tärkein hoitokeino on vastamyrkky eli antitoksiini. Vastamyrkky annetaan suoraan suoneen. Joissakin tapauksissa antitoksiinia annetaan myös suoraan tulehtuneeseen nielukudokseen. 

Hoito tulee aloittaa heti, kun kurkkumätätartuntaa epäillään, sillä muutamankin päivän viive heikentää hoitotuloksia merkittävästi. Antitoksiinista on hyötyä vain, jos hoito aloitetaan kolmen päivän kuluessa oireiden alkamisesta.  

Vastamyrkyn lisäksi potilaalle määrätään myös antibiootteja, sillä joka viidennellä sairastuneella on nielussa myös angiinaa aiheuttava A-streptokokki.  

Hengitysvaikeuksista kärsiville voidaan antaa myös hengityskonehoitoa.  

Koska kurkkumätä on yleisvaarallinen tauti, sairastunutta hoidetaan yleensä eristyksissä. Usein potilas joutuu sairaalahoidon jälkeen olemaan vielä muutaman päivän eristyksissä kotihoidossa.   

Yleisyys 

Kurkkumätä on yksi historian tappavimmista taudeista. Kattavan rokoteohjelman ja parantuneen hygienian ansiosta kurkkumätä on kuitenkin saatu kuriin.  

Kurkkumätä on harvinainen Suomessa ja muualla Euroopassa. Vuoden 1995 jälkeen Suomessa on ollut 10 kurkkumätätapausta.   

Valtaosa suomalaisten tartunnoista on ollut peräisin Venäjältä. Neuvostoliiton hajottua 90-luvun alussa entisissä Neuvostoliiton maissa puhkesi kurkkumätäepidemia. Tällöin 150 000 ihmistä sairastui ja heistä 5 000 kuoli. Tämä epidemia johti myös 11 suomalaisen matkailijan sairastumiseen. Epidemia Venäjällä on kuitenkin ohi, ja matkailijan tartuntariski on nykyään erittäin pieni.  

Vuonna 2014 EU-maissa tavattiin 38 kurkkumätätapausta. Vain Latviassa oli tapauksia, joissa tartunta oli saatu kotimaassa. 

Vuonna 2015 difteria todettiin Suomessa yhdellä maahanmuuttajalla, Saksassa ja Ranskassa 14:llä maahan tulleella. Englannissa ja Belgiassa todettiin rokottamattoman lapsen vakava infektio. Belgialainen 3-vuotias kuoli tautiin. 

Maahanmuuton seurauksena Suomessa voi olla yksittäisiä kurkkumätäbakteerin kantajia. Hyvän hygienian ja rokotuskattavuuden vuoksi taudin leviäminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.   

Rokote 

Suomessa lapset saavat kurkkumätärokotteen yhdessä muiden rokotteiden kanssa. Tehosterokotteet annetaan 4- ja 14-vuotiaille. Tämän jälkeen tehosterokotteita suositellaan otettavaksi 10 vuoden välein.  

Rokotus estää toksiinista aiheutuvat komplikaatiot, mutta ei tartuntaa.  

Etenkin riskialueille matkustettaessa on syytä tarkistaa, että rokotukset ovat kunnossa. Tärkein kurkkumädän ehkäisykeino on kuitenkin hyvästä hygieniasta huolehtiminen.  

Lähteet: 

Kommentoi »