Kauneus ja Terveys

Kun epäreilu ystävä kyykyttää

Kun epäreilu ystävä kyykyttää
Ulkomailla asuva ystävä olettaa, että muut kaverit aina palvelevat häntä. Pitäisikö kaveruus katkaista, kysyy lukija psykologi Ilona Rauhalalta.
Julkaistu: 24.12.2016

"Olemme viiden hengen ­porukka, ja ­olemme tunteneet toisemme kymmenen vuotta. Asumme eri paikka­kunnilla, yksi ulko­mailla. Käymme ­yhdessä ­lomamatkoilla ja tapaamme lapsuuden ­kotikaupungissa.

Minua on alkanut ärsyttää ulkomailla asuvan ystävän käytös. Hän ilmoittaa lyhyellä varoitusajalla saapuvansa Suomeen ja loukkaantuu, jos muut eivät ehdi tavata. Hän odottaa, että kaikki tar­joavat yösijaa ja ruokaa hänen perheelleen – onhan hän maksanut lentolipun. Hän valittaa, ettei häneen pidetä yhteyttä.

Yhteisillä matkoilla hän ei osallistu ­ruoanlaittoon tai siivoamiseen vaan olettaa, että muut palvelevat. Hän ehdotti, että eräs porukan jäsen siirtäisi häänsä aikatauluunsa sopivaksi. Koen, että ystäväni käyttää meitä hyväkseen. Olenko huono ystävä, jos en ymmärrä häntä?”  

Psykologi Ilona Rauhala vastaa:

Mikä ihmeen ystävä? Ystävyyssuhteet ovat tärkeitä, ja hyvistä kannattaa ­pitää kiinni. Heidän kanssaan on tullut jaettua elämää ja kokemuksia. Haluamme vaalia sellaisia suhteita ja miettiä tarkkaan, jotta emme turhaan loukkaa tai käytä väärällä tavalla hyväksi toista.

Ulkomailla asuminen on ilmeisesti muuttanut ystävääsi ja hänen tapaansa suhtautua rahaan, auttamiseen ja autetuksi tulemiseen.

Et maininnut, missä maassa hän asuu tai millaisissa olosuhteissa. Syntyy vaikutelma, että hänellä on käytössään kotiapua tai palvelijoita, ja hintataso tai hänen varallisuustasonsa on toisenlainen kuin sinulla.

Huomasin omasta ystävästäni, että ulkomailla asuminen oli saanut hänet unohtamaan Suomen tavat. Kun hän tuli luokseni, hän ei kantanut autosta astuttuaan edes laukkujaan. Minulla oli pieniä lapsia, ja hän vain passuutti itseään.

Otin asian aika nopeasti puheeksi. Sanoin, ettemme voi toimia hänen palvelijoinaan, eikä hän voi asua perheeni kustannuksella. Sen jälkeen meillä oli jonkin aikaa väljemmät välit.

Nyt suhteemme on palautunut ennalleen. Jos en olisi ottanut asiaa puheeksi, minulla olisi varmasti jäänyt asiasta paljon hampaankoloon. Sain puhuttua asiasta ja ystäväni muutti tapansa. Tai ehkä hän itse huomasi asian.

Jos ystävänne on teille rakas ja tärkeä, asia pitäisi ottaa puheeksi pikimmiten. Mieti tarkasti, miten asettelet sanasi tai millaisessa tilanteessa avaat keskustelun.

Teetkö sen kauniilla kirjeellä, sähköpostilla tai odotatko yhteistä tapaamista Suomessa tai muualla?

Saattaa olla, että hän ensin loukkaantuu tai ei ymmärrä, mistä puhut. Saattaa olla, että välillenne syntyy ensin etäisyyttä.

Jos ystävyys on todellista, se kestää asian käsittelyn. Jos suhteenne ei kestä puhumista, löydät kyllä elämääsi uusia ihmisiä.

Kysy itseltäsi, oletko valmis ottamaan tämän riskin. Minun mielestäni se kannattaa ottaa.

Elämä on valintoja, päätöksiä ja uskaltamista. Lopulta elämä on sitoutumista omiin valintoihin ja päätöksiin.

Kommentoi »