Terve.fi

Kuinka selvitä teini-ikäisen tunnemyrskyjen kanssa?

Kuinka selvitä teini-ikäisen tunnemyrskyjen kanssa?
Teini-ikäisen kasvattaminen ei ole helppoa. On helppo ajatella ennen lapsen teini-ikää, että ehkä juuri sinun perheesi ei joudukaan taistelemaan perinteisten teiniongelmien kanssa. Ehkä juuri sinun lapsesi ei koskaan väitä vastaan, viivy ulkona liian myöhään tai lävistä kulmiansa..
Julkaistu: 6.5.2010

Epätodennäköistä. Teini-ikä on suurten muutosten aikaa lapselle sekäfyysisesti että henkisesti, ja riitely vanhempien kanssa on enemmän sääntö kuinpoikkeus. Teini-iässä lapsi yrittää vieroittautua vanhemmistaan, ja läheinensuhde palaa yleensä vasta vuosien päästä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että teinin hankala käytös pitäisi niellämukisematta. Oikeilla keinoilla ongelmat voi kohdata suhteellisen sivistyneellätavalla.

Tässä WebMD.com-sivuston vinkit hankalan teinin käsittelyyn.

Ongelma 1: Teini-ikäisesi vaikuttaa vihaavan sinua

Suloinen lapsesi muuttuu yhdessä yössä hirviöksi, joka kohtelee sinua kuinroskaa, vähättelee kaikkea mitä sanot ja nyrpistelee ehdotuksillesi. Jos mietittarkemmin, olet käynyt tämän läpi jo ennen, kun lapsesi oli vasta taapero jauhmaikäinen. Nyt uhmaikäisen kiukuttelu on vain muuttunut silmien pyörittelyynja torjuvaan asenteeseen.

Tämä on vaikeaa vanhemmille, mutta on ymmärrettävää, että itsenäistyminen onosa aikuistumista. Monen lapsen on torjuttava vanhempansa, jotta he löytäisivätoman identiteettinsä. On myös normaalia, että teinit viettävät enemmän aikaakavereidensa kuin vanhempiensa kanssa.

Ratkaisu:

Älä reagoi teinin torjuntaan. Hän tietää kyllä edelleen tarvitsevansavanhempiaan, vaikkei sitä haluakaan myöntää. Teini-ikäisen sisällä myllertäätunteiden vuoristorata, ja vanhempien tehtävä on pysyä rauhallisena ja yrittääselviytyä tästä kapinallisesta kaudesta, joka menee ohi yleensä, kun lapsitäyttää 16 tai 17. 

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse sietää. Jos teinisi alkaa todella ilkeäksitai kiroilee, muistuta häntä peruskäyttäytymissäännöistä. Voit esimerkiksisanoa hänelle, että jos hänellä ei ole mitään mukavaa sanottavaa, on parempiolla hiljaa. Kerro teinillesi, että olet olemassa hänelle kaikesta huolimatta,jolloin on todennäköisempää, että hän avautuu sinulle silloin, kun tuntee sentarpeelliseksi.

Ongelma 2: Kommunikaatiovälineet hallitsevat teinin elämää

Teini-ikäiset viettävät paljon aikaa kommunikoiden toisten teinien kanssanetissä tai puhelimessa. Keskustelu perheenjäsenten kanssa kuitenkin yleensävähenee. Netin tai puhelimen käyttökielto on kuitenkin nykymaailmassaepärealistista, eikä se ole kilttiäkään. Teini-ikäiselle on tärkeää verkostoituaystäviensä kanssa ja pitää heihin yhteyttä.

Ratkaisu:

Tarkastele kokonaiskuvaa. Jos lapsi pärjää koulussa, hoitaa askareensa eikäeristäydy perheestään kokonaan, on parempi vetäytyä. On okei asettaa järkeviäsääntöjä, kuten kieltää tekstaaminen ja puhelut kesken aterian. Jotkutvanhemmat eivät anna teinin pitää tietokonetta omassa huoneessaan, koskasilloin sen käyttöä on vaikeampi valvoa. Tämäkin on täysin järkevää.Asiantuntijat suosittelevat, että tietokone pitää sulkea vähintään tuntia ennennukkumaanmenoa, jotta teini saa nukuttua kunnon yöunet.

Yksi tapa rajoittaa teinin puhelimenkäyttöä on vaatia häntä maksamaanpuhelinlaskunsa itse. Kannattaa myös parhaansa mukaan ottaa selvää siitä, mitälapsesi tekee internetissä.

Ongelma 3: Viipyy ulkona liian myöhään

Kello on 22:30 ja käskit lapsesi tulla kotiin viimeistään klo 22. Miksi hänvähät välittää asetetuista kotiintuloajoista?

Teinit kokeilevat rajojaan, mutta totuus on, että he tarvitsevat vanhempienasettamia sääntöjä.

Ratkaisu:

Mieti, onko asettamasi kotiintuloaika reilu. Ota selvää muiden lastenvanhemmilta, milloin heidän lastensa pitää olla kotona. Lapselle voi antaakymmenen minuuttia armonaikaa, mutta jos hän myöhästyy vielä siitä, seurauksiavoi tulla. Häntä voi esimerkiksi kieltää menemästä viikkoon iltaisin ulos.

Jos vaikuttaa siltä, että lapsi viipyy ulkona pahanteossa, tai hän ei näytäonnelliselta kotona, yritä puhua hänen kanssaan ja selvittää, mistä on kyse.Jos kotiintuloaika on kuitenkin järkevä ja teini silti edelleen myöhästelee,tee hänelle selväksi, että sääntöjen rikkomisella on seuraukset. Kun asetatsääntöjä, sinunkin täytyy pitää niistä kiinni. Lasta ei voi huijata – hän laittaasinut tilille siitä.

Ongelma 4: Et pidälapsesi kavereista

Hätkähdät joka kerta, kun lapsesi tulee kotiin rasvatukkaisten, äänekkäidenkavereidensa kanssa. Pitäisikö sinun sietää heitä, vai sanoa jotain?

Ratkaisu:

Nuoret voivat pukeutua oudosti, lävistää huuliaan ja käyttäytyä törkeästi,mutta olla silti ihan kunnon nuoria. Asiantuntijat kehottavat vanhempiavälttämään nuoren kavereiden pukeutumisen ja tyylin kritisointia, sillä se onsama kuin kritisoisit nuorta itseään.

Jos nuori kuitenkin liikkuu huonossa seurassa, jossa käytetään huumeita jalintsataan koulusta, keskustelu on tarpeen. Kerro lapsellesi syyllistämättä,että olet huolissasi hänen seurastaan ja pelkäät hänen käyttävän huumeita. Etvoi pakottaa lastasi olemaan tietynlaisten kavereiden kanssa, mutta voitainakin puuttua vaaralliseen käytökseen heti alussa. Älä pelkää pyytääammattilaisen apua. Neuvonnasta ja perheterapiasta voi olla apua.

Ongelma 5: Kaikki on yhtä suurta draamaa

Jokainen pikkuasia tuntuu suututtavan lapsesi nykyään. Ja mitä enemmänyrität auttaa, sitä enemmän hän itkee, huutaa ja paiskoo ovia.

Intensiiviset tunteet ovat osa teini-ikää. Se, mikä ei tunnu vanhemmistaisolta asialta, voi tuntua teinistä maata kaatavalta.

Ratkaisu:

Vanhemmilla on tapana vähätellä teini-ikäisen elämän asioita. Nuori tunteetällöin itsensä väärinymmärretyksi ja lopulta hän lakkaa kertomasta vanhemmilleenenää mitään. Juuri tällä hetkellä vanhemman pitää olla äärimmäisen kiinnostunutsiitä, että tyttären paras kaveri flirttailee hänen poikaystävänsä kanssa, jaottaa se vakavasti.

Älä anna neuvoja, halvenna hänen ystäviään tai minimoi ongelmaa sanomalla,että kouluromanssit ovat tyhmiä. Kuuntele ja ole sympaattinen. Yritä asettuahänen asemaansa, sillä olet itsekin ollut joskus nuori.

Lue lisää:

Keskustele:

“Muistakaahan nyt ihmiset hyvät että olette vastuussa lapsistanne ja näiden tekosista. Kun nyt tarpeeksi monta vapaan kasvatuksen malliesimerkkiä on lahdannut koulukaverinsa olisikohan viimein aika huomata että lapsi tarvitsee rajoja?” – Vieras

Miten sinä toimit teini-ikäisen lapsesi kanssa? Keskustele nuorten kasvatuksesta: NYT kuria niihin lapsiin! 

Kommentoi »