Terve.fi

Kotityöt alentavat verenpainetta

Kotityöt alentavat verenpainetta
Verenpaine voi laskea kotitöiden avulla usean tunnin ajaksi. Kuinka paljon kotityöt alentavat verenpainetta?
Teksti
Julkaistu 28.6.2006

Yhdysvaltalaistutkimuksessa on selvitetty, missä määrin kotityöt alentavat kohonnutta verenpainetta. Tutkimukseen osallistui kahdeksan henkilöä, joiden verenpaine oli normaali, kymmenen henkilöä, joiden verenpaine oli lievästi koholla ja kymmenen henkilöä, joiden verenpaine oli selvästi koholla.

Koehenkilöt olivat 42–63-vuotiaita. Heitä kehotettiin kuluttamaan 150 kilokaloria energiaa 12 tunnin aikana kotona tai kotipihalla. Heidän verenpainettaan ja energiankulutustaan seurattiin automaattisesti.

Neljän tunnin hyötyliikunta alensi verenpainetta keskimäärin 5–6 tunniksi. Niiden, joiden verenpaine oli tutkimuksen alkaessa normaali, verenpaineeseen kotona puuhailu ei vaikuttanut. Toisaalta niiden, joiden yläpaine oli tutkimuksen alkaessa yli 140 elohopeamillimetriä, yläpaine aleni keskimäärin jopa 13 millimetriä kahdeksassa tunnissa.

Näyttää siltä, että fyysinen aktiivisuus on hyvä osa kohonneen verenpaineen lääkkeetöntä hoitoa ja lisää myös verenpainelääkityksen tehoa. Kotona ja kotipihalla puuhailu näyttää alentavan tehokkaasti verenpainetta. Tämä voi osana lääkkeetöntä hoitoa ehkäistä verenpaineen kohoamisen niillä, joilla verenpaine on lievästi kohonnut. Tällöin ei ehkä lääkehoitoa tarvitsekaan aloittaa.

Kommentoi »