Kosmetiikan akrylaatit – hyvä vai paha raaka-aine?

Kosmetiikan akrylaatit – hyvä vai paha raaka-aine?
Missä kaikessa akrylaatteja on ja miten ne tunnistaa ainesosaluettelosta?
Julkaistu 7.4.2016

Akrylaatit ovat synteettisiä hartseja, joita käytetään muovin valmistuksessa. Niitä käytetään esimerkiksi paperi- ja elektroniikkateollisuudessa, hammaspaikoissa, rakennekynsimateriaaleissa, ripsiliimoissa sekä jonkin verran kosmetiikassa.

Nestemäisessä eli kovettumattomassa muodossa akrylaatit ovat yleisiä kosketusallergian aiheuttajia.

Ripsi- ja kynsiteknikot altistuvat kovettumattomista akryylaateista haihtuville höyryille, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia, esimerkiksi hengitysoireita.

Kuiva, kovettunut akryyli ei yleensä aiheuta oireita.

Akrylaatit eivät aiheuta kaikille allergiaa tai terveysoireita, mutta jatkuva altistuminen ja huolimaton aineiden käsittely lisäävät sairastumisriskiä.

Akrylaatteja myös kuluttajatuotteissa

Kynsi- ja ripsialanammattilaisille akrylaattien terveysriskit ovat yleensä tuttuja. Kuluttajienkin olisi hyvä tiedostaa riskit, koska akrylaatteja sisältäviä tuotteita myydään suoraan kotikäyttöön.

Niin rakennekynsi- kuin ripsienpidennysseteissä on akryyliä. Myös geeli- että akryylikynnet sisältävät akrylaatteja.

Omien kynsien päälle asteltavien tekokynsien liimat ja UV-valokovetteiset geelilakat ovat akrylaattipohjaisia. Lisäksi osa tavallisista kynsilakoista sisältää akrylaatteja.

Akrylaateista ei kannata liikaa huolestua. Jos kuitenkin teet kotona rakennekynsiä, geelilakkauksia tai käytät paljon tekokynsiä, noudata tarkasti ohjeita. Vältä pitkää altistusta akrylaattihöyryille ja varmista, ettei ainetta joudu paljaalle iholle.

Hiusgeeleissä ja -suihkeissa sekä ripsiväreissä saattaa olla jonkin verran akrylaatteja. Niistä ei pitäisi tulla oireita, koska määrät ovat pieniä tai akrylaatit ovat kovettuneessa muodossa.

Akrylaateille herkistyneiden kannattaa silti tutkia ainesosaluettelot ja kokeilla tuotetta ensin pieni määrä.

Näillä tunnistat akrylaatit ainesosaluettelosta

Nimiä ja johdannaisia on paljon erilaisia. Alla on lueteltu yleisimpiä. Nimi ei välttämättä esiinny sellaisenaan, vaan saattaa olla lyhyempi tai pidempi.

  • acrylates
  • cyanoacrylates (ripsi- ja tekokynsiliimoissa yleinen)
  • ethyl methacrylate (rakennekynsimateriaaleissa yleinen)
  • acrylates copolymer

Lähteet: Tukes, Sussiunatkoon, Turun Sanomat ja Kosmetiikka-allergia

Kommentoi »