Terve.fi

Korkea verenpaine voi sumentaa mieltä

Korkea verenpaine voi sumentaa mieltä
Korkea verenpaine saattaa heikentää yli kuusikymppisten mielentoimintoja. Etenkin arkinen päättely ja järkeily saattavat vaikeutua verenpaineen noustessa. Lue lisää.
Julkaistu: 29.12.2008
Korkea verenpaine saattaa heikentää yli kuusikymppisten mielentoimintoja. Etenkin arkinen päättely ja järkeily saattavat vaikeutua verenpaineen noustessa, vihjaa tuore yhdysvaltalaistutkimus.
Verenpaineen hetkittäiset nousut stressin tai muun seurauksena sumentavat varsinkin sellaisten järkeilyä, joiden systolinen verenpaine on keskimäärin yli 130. Sen sijaan tutkittavat, joiden keskimääräinen verenpaine oli alhaisempi, eivät kokeneet vastaavaa edes hetkittäisten verenpaineen hypähdysten aikana.
Tulokset voi tulkita myös niin, että stressi aiheuttaa mielentoimintojen tilapäisen heikentymisen. Tutkijat kuitenkin uskovat myös verenpaineen vaihtelun vaikutukseen.
Havainnot perustuvat 36:n 60-87-vuotiaan verenpainemittauksiin ja eri mielentoimintoja mittaaviin testeihin, joita tehtiin kahdesti päivässä kahden kuukauden ajan. Tutkimus oli pieni, joten lisätutkimusten pitää vielä vahvistaa tulokset.
Tutkimus ilmestyi Journal of Gerontology: Psychological Sciences -lehdessä.
Lue lisää:
Kommentoi »