Voi hyvin

Kolumnisti Nina Honkanen: Tunnista kumppanikandidaatin ikävät piirteet ja vältä turhat riidatKolumnisti Nina Honkanen: Tunnista kumppanikandidaatin ikävät piirteet ja vältä turhat riidat

Järkeilyä ei pidetä romanttisena, mutta ennen parisuhteeseen ryhtymistä kannattaisi miettiä tulevan arjen sujumista, ja tunnistaa kumppanin ärsyttävät piirteet.
Kuvat Raisa Kyllikki Ranta

Kun rakastut, kehosi erittää toistasataa amfeta­miininsukuista ainetta. Silloin työt ja arki sujuvat ketterästi lähes ilman unta ja ravintoa. Uudessa suhteessa arjen realiteetit jäävät usein hormonimyrskyn alle.

Järkeilyä ei pidetä kovin romanttisena saati seksikkäänä. Rohkaisen silti ennen vakavaan parisuhteeseen lähtemistä keskittymään juuri niihin yksityiskohtiin, jotka ihmetyttävät ja jopa ärsyttävät toisessa. Ne ovat usein samoja, joiden mittakaava joko pelastaa tai kaataa suhteen.

Parhaimmillaan erilaisuus ja eritahtisuus täydentävät toisiaan, mutta jos jo ovesta ulos lähteminen aiheuttaa eripuraa tai lehden artikkelista keskusteleminen riidan, niin on hyvä muistaa näiden asioiden tapahtuvan monta kertaa viikossa.

Saati, jos toinen saa mustasukkaisuuskohtauksen siitä, että toinen haluaa tehdä joskus jotain ilman kumppaniaan, kuten käydä kalassa, jumpassa, leffassa tai oluella ystävien kanssa.

Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen kehotti aikoinaan parisuhteessa olevia kysymään toisiltaan: ”Teettekö toisenne onnellisiksi? Saatteko toisenne nauramaan? Tuntuuko toisen kosketus yhä varpaiden päissä asti?”

Moni itku jäisi itkemättä ja riita riitelemättä, jos ihmiset uskaltaisivat parinvalintatilanteissa tunnistaa näkemänsä.

Viattoman tuntuisia kysymyksiä, mutta tärkeitä parisuhteen hyvinvoinnille.

Jatkaisin listaa vielä näin: ”Onko suhteessanne kuulluksi tulemista, arvostusta ja emotionaalista turvaa? Näettekö edessänne samoja asioita, kun mietitte tulevaisuutta? Tykkäättekö saunoa, jutella tai tehdä kävelylenkkejä yhdessä?”

Arjen asioiden sujuminen ilman kitkaa on yllättävän iso juttu. Vielä isompi juttu on rohkeus myöntää, jos niin ei ole. Sokeiden pisteidemme valaiseminen ei liene haitaksi kenellekään. Parisuhde voi rehellisen pohdinnan jälkeen näyttäytyä uudessa valossa.

Muutoksen pelko on usein suurin syy sille, miksi suljemme silmät tosiasioilta. Parisuhdehyvinvointiin suhtaudutaan yhä usein olosuhteena, jossa ei voi muuta kuin hyväksyä, että pahimmillaan olo on monta kertaa viikossa loukattu.

Joustava ja toista kuunteleva arki sekä nautinnollinen seksielämä ovatkin ainoita yksityiskohtia, jotka erottavat toimivan parisuhteen hyvästä ystävyyssuhteesta. Ja niiden toimimattomuus myös suurimpia syitä erota.

Moni itku jäisi itkemättä ja riita riitelemättä, jos ihmiset uskaltaisivat parinvalintatilanteissa tunnistaa näkemänsä. Onnellinen parisuhde on sen verran kovaa kamaa, että se ansaitseekin tulla nähdyksi rehellisin silmin. ♥

Nina Honkanen on helsinkiläinen kirjailija ja seksuaalikasvattaja. Hänellä on neljä poikaa, joiden kanssa hän leipoo, lenkkeilee ja parantaa maailmaa.

Julkaistu: 10.5.2018