Kolesteroli – ystävä vai vihollinen?

Kolesteroli – ystävä vai vihollinen?
Keskustelu kolesterolista ja lääkkeinä käytetyistä statiineista on ristiriitaista. Kannattaako niitä syödä? Virallisen kannan mukaan ne voivat olla tarpeen koko elämän.
26.5.2015

Yhden osan kolesteroliteoriasta kaikki alle­kirjoittavat: Elimistömme tarvitsee kolesterolia solukalvojen rakennusaineeksi, hormonien ja D-vitamiinien tuotantoon sekä korjaamaan soluissa tapahtuneita vaurioita. Maksa tuottaa kolesterolia, mutta lisäksi saamme sitä ravinnosta.

Jatkosta ollaankin sitten eri mieltä. Virallinen, Lääkäri­seura Duodecimin kanta on, että ylimääräinen kolesteroli kertyy vuosikymmenten kuluessa valtimoiden sisäpinnoille­ pehmeiksi, repeytymisherkiksi plakeiksi.

Tosin ei kaikki, vaan niin sanottu paha LDL-kolesteroli.­ HDL-kolesteroli on hyvää kolesterolia, ja se kuljettaa ­kolesterolia kudoksista pois. 

Ristiriita vaurion synnystä 

Dosentti, filosofian tohtori Jussi Halleenin näkemys eroaa virallisesta­.

– Syy verisuonten ahtautumiseen ei ole kolesterolissa,­ vaan siinä, että­ suoniin tulee vaurioita, lähinnä ­hapenpuutteen vuoksi­.

Halleen perustaa näkemyksensä tutkimuksiin, joissa huomattiin, että­ suonen vaurio­kohtiin tuli hyytymiä. Vaikka ­tukos ­sisälsi ­pahaa LDL-kolesterolia, sen määrällä­ ei ole Halleenin mukaan suonten ahtautumisen kannalta­ merkitystä.

Sisätautilääkäri, professori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta edustaa virallista näkemystä ja pitää ­kolesterolia vaurion alkusyynä.

– Suoniin kertynyttä huonoa LDL-kolesterolia voi verrata­ sormessa olevaan tikkuun. Ellei tikkua oteta pois, sormi ­tulehtuu. Verisuonessakin kokonaisuus on monen tekijän summa, mutta kun poistetaan tikku eli alennetaan LDL-kolesterolia, vauriota voidaan estää ja korjata. 

Kolesteroli voi vaikuttaa elinikään

Mitä vähemmän veressä on kolesterolia, sitä parempi ­virallinen kanta toteaa. Siksi kolesterolia pitää alentaa.

– Eikä pidä. Kolesteroliainee­nvaihduntaan puuttuminen voi olla vaarallista. Korkea kolesteroli suojaa aivohalvauksilta ja sepelvaltimotaudilta sekä ­pidentää elinikää. Matala­ kolesterolitaso vie elinvuosia, Halleen sanoo ja kertoo muutama vuosi sitten julkaistusta norjalaistutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistuneiden naisten kuolemanriskiä verrattiin kahdessa ryhmässä. Toisen ryhmän osallistujien­ kokonais­kolesteroli oli yli 7,0 ja toisen alle 4,9. Ensimmäisen ryhmän riski­ kuolla­ kolesterolin takia oli 28 prosenttia pienempi kuin ryhmän, jolla­ oli alhaisempi­ kokonaiskolesteroli. Myös sydäntaudin, sydän­pysähdyksen ja aivohalvauk­sen riski­ vähentyi sitä­ ­mukaa kun ­kolesterolipitoisuus suureni.

– Vastaavia tutkimuksia on tehty maailmalla useita. Niistä ei vain puhuta, Jussi Halleen väittää.

Onko näin, Timo Strandberg?

– Tutkimuksia on tulkittu täysin väärin. Matala kolesteroli ei tapa ihmisiä vaan sen takana oleva sairaus. Iäkkäällä ihmisellä on yleensä useita sairauksia. Esimerkiksi­ piilevä syöpä ja hauraus–raihnaus-oireyhtymä alentavat ­kolesterolia, Strandberg vastaa.

Onko huono kolesteroli sittenkään huono? 

Omia kolesteroliarvoja ei pidä verrata toisten ­lukemiin. Kokonaiskolesteroli voi olla korkea, eikä siitä tarvitse menettää yöuniaan.

– Kokonaiskolesterolin sijaan kannattaa kiinnittää huomio huonon LDL-kolesterolin määrään. Mitä suurempi­ siitä kertova arvo on, sitä enemmän kolesterolia kudoksiin kertyy. Suuri­ hyvän HDL-­kolesterolin arvo voi ­tasata LDL:n vaikutusta, Timo Strandberg sanoo.

Kolesterolia pidetään riskitekijänä­ ­sydän- ja verisuonitauteihin. Sen ­lisäksi tauteihin vaikuttavat veren­paine, perintö­tekijät, ylipaino, tupakointi­ ja kakkostyypin diabetes.

– Jos elämäntavat ovat terveet ja ­kolesteroli on ainoa riskitekijä, voi se olla ­vähän korkeampikin. Mutta jos ­ihmisellä on kaksi riskitekijää, alttius­ sairastua ­lisääntyy merkittävästi, ja tällöin korkeaa ­kolesterolia pyritään alentamaan, Strandberg lisää.

Jussi Halleenia huonon kolesterolin mollaus harmittaa.

– LDL-kolesterolista on tehty väärin paha peikko. ­Oikeasti se muun muassa suojaa infektioilta. 

Ruokavaliolla arvot kuriin? 

Kolesteroliin vaikutetaan virallisen ohjeen mukaan elin­tavoilla. Ruokavalion pitäisi­ sisältää runsaasti kuituja ja vähän tyydyttynyttä rasvaa. Tupakointi pitäisi lopettaa, ­alkoholin juomista kohtuullistaa ja liikuntaa lisätä.

Jos on muuten terve, elintaparemontin vaikutuksia ­kolesteroliarvoihin voi odottaa jopa vuoden.

Halleenin mukaan elintapamuutos vaikuttaa kyllä valtimo­sairauksien riskeihin, mutta hänen mielestään:

– Kolesteroli on tässä tapahtumassa viaton sivusta­katsoja, hän huomauttaa. 

Lääkkeiden haitat pelottavat 

Lääkäriseura Duodecimin laatima Käypä hoito -suositus ohjeistaa lääkäreitä laskemaan ­kolesterolia lääkkeillä silloin, kun potilaalla on useita­ riski­tekijöitä. Lääkkeitä määrätään aina, jos henkilöllä on ollut ­sydän tai aivoinfarkti.

Useimmiten kolesterolia alennetaan statiineilla. Jopa noin 700 000 suomalaisella on statiiniresepti.

Monia ihmetyttää, miksi lääkkeistä huolimatta verenkierto­elinsairaudet ovat silti­ suomalaisten suurin kuolinsyy. Ovatko lääkkeet tehottomia?

– Ihmiset eivät välttämättä käytä lääkkeitään ja aloittavat niiden käytön liian myöhään. Osa luopuu niistä,­ koska­ pelkää haittoja. Jos syy korkeaan kolesteroliin ­pysyy, ­statiinilääkityksen tarve on tietysti elinikäinen, ­Timo Strandberg toteaa.

Statiinit voivat aiheuttaa lihaskipuja ja  ­altistaa kakkostyypin diabetekselle.

Timo Strandbergin mielestä yhteys haitan ja statiinin välillä on monesti epäselvä, sillä vastaavia oireita saadaan aikaan myös lumelääkkeillä.Jussi Halleen on eri mieltä.

– Statiinien riskejä aliarvioidaan, kaikki käyttäjät saavat haittoja. Iäkkäillä ­ihmisillä lääkkeen vaivoja pidetään normaaleina­ vanhuuteen liittyvinä oireina. Itse en suosittelisi sta­tiineja kuin vakavan sydän- ja verenkiertoelin­häiriön saaneille, ja heillekin mahdollisimman pienellä annoksella, Jussi Halleen painottaa.

Ketä sitten pitäisi uskoa? Lääkärit toimivat Käypä hoito­ -suositusten mukaan. Jokainen päättää itse, miten koles­teroliarvoihinsa suhtautuu. 

Kommentoi »