Terve.fi

Kivulias virtsaaminen

Kivulias virtsaaminen
On aina otettava yhteys lääkäriin, jos luulet, että lapsellasi on virtsatietulehdus. Nämä tulehdukset ovat useimmiten suolistobakteerien aiheuttamia ja ne on hoidettava antibiooteilla. Jotkut virtsatietulehduksesta kärsivät pikkulapset tarvitsevat sairaalahoitoa.
Julkaistu 18.8.2011

Milloin lääkärin hoitoon

Vie lapsi välittömästi lääkäriin tai soita hätänumeroon 112 jos:

  • Lapsellasi on korkea kuume, hän oksentelee tai hänellä on vilunväreitä ja epäilet, että hänellä saattaa olla virtsatietulehdus.
  • Lapsesi on äärimmäisen unelias, haluton, ärtyisä tai sekava.
  • Vauvasi on alle 3 kuukauden ikäinen ja kuumeinen.
  • Lapsellasi on kovaa vatsa- tai selkäkipua ja korkea kuume tai oksentelua.
  • Epäilet, että lapsesi kärsii elimistön kuivumisesta.

Varaa aika lääkäriltä jos:

  • Lapsesi valittaa kivusta virtsatessa, mutta hänellä ei ole kuumetta ja hän näyttää yleisesti ottaen olevan hyvässä kunnossa.
  • Lapsesi on alkanut kastella päiväsaikaan tai öisin, vaikka on jo onnistuneesti opetettu siistiksi.
  • Lapsesi virtsaamistiheys on lisääntynyt.
  • Lapsesi virtsa haisee pahalta, on eri väristä kuin ennen tai siinä näyttää olevan verta.
  • Lapsesi valittaa jatkuvasta vatsakivusta tai alaselän kivusta.
  • Lapsellasi on kuumetta jonka syytä ei tiedetä.
  • Lapsesi on oksentanut, mutta hänellä ei ole ripulia tai hän ei syö yhtä hyvin kuin tavallisesti.

Virtsaamiskipujen aiheuttajia

Kivuliaaseen virtsaamiseen on monia syitä. Nuorilla tytöillä kivulias virtsaaminen on tavallisesti emättimen sisäpinnan ärsyyntymisen aiheuttama. Tämä voi johtua joistakin saippua- tai vaahtokylpyaineiden käytöstä, huonosta pyyhkimisestä ulostamisen jälkeen tai kireiden tai märkien vaatteiden pitkäaikaisesta päällä pitämisestä. Vanhemmille tytöille voi myös kehittyä hiivasienitulehduksia. Pojalla voi olla virtsaamiskipuja esinahantulehduksessa tai jos hänen peniksensä on loukkaantunut. Munuaiskivet ja virtsarakon turvotus voivat myös tehdä virtsaamisesta kivuliaan, mutta nämä tilat ovat harvinaisempia.

Virtsatietulehdus

Vakavin virtsaamiskipujen aiheuttaja on virtsatietulehdus. Virtsatietulehdus on useimmiten bakteerien aiheuttama. Virtsatietulehduksia on kahta tyyppiä: tulehdus, joka sijaitsee virtsarakossa, tunnetaan nimellä kystiitti eli virtsarakkotulehdus, ja munuaistulehdukset tunnetaan nimellä pyelonefriitti eli munuaisaltaan ja munuaisen tulehdus. Ensimmäisen elinvuoden aikana virtsatietulehdus on yleisempi pojilla, mutta myöhemmin lapsuudessa se on yleisempi tytöillä.

Katso videot virtsatietulehduksesta

Virtsatietulehduksen oireet

Jos pikkulapsellasi on kuumetta ilman muita oireita, hänellä saattaa olla virtsatietulehdus.Virtsatietulehdus on usein vaikea tunnistaa vauvoilla ja taaperoikäisillä, sillä ainoat havaittavat oireet ovat kuume ja heikentynyt kunto (lapsi näyttää tavallista vaisummalta). Vasta noin 3-4 vuoden ikäisestä alkaen lapsesi kykenee luotettavasti kertomaan sinulle kivuliaasta tai tiheästä virtsaamisesta.

Virtsarakkotulehduksesta kärsivä lapsi käyttäytyy yleensä normaalisti ja hänellä on harvoin kuumetta. Kuitenkin jos kyseessä on munuaistulehdus, lapsi on sairaampi ja hänellä on tavallisesti muitakin oireita, mukaan lukien kuumetta, vatsakipua, selkäkipua ja oksentelua.

Kotihoito

1. Jos sinä tai lääkärisi arvelette, että lapsellasi on virtsatietulehdus, tarvitaan lapseltasi virtsanäyte asian varmistamiseksi. Luotettavan virtsanäytteen saaminen lapselta on kuitenkin hankalaa. Usein otetaan ns. pussipissanäyte, jolloin virtsaputken puhdistuksen jälkeen kiinnitetään erityinen näytteenottopussi virtsan ulostuloaukon ympärille.

Tämä näyte voi kuitenkin tahriintua ihon tai ulosteen bakteereilla. Muita tapoja virtsanäytteen ottamiseksi on a) rakkopunktio, jossa vatsanpeitteiden läpi mennään neulalla suoraan virtsarakkoon ja aspiroidaan virtsa steriiliin ruiskuun tai b) työntää katetri virtsaputken kautta lapsen virtsarakkoon steriileissä olosuhteissa lääkärin vastaanotolla.

Vanhemmilta lapsilta virtsanäyte voidaan ottaa “keskivirtsanäytteestä”, jolloin lapsesi antaa vähän virtsaa tulla ulos ennen kuin otat näytteen. Tämä on parasta tehdä lääkärin vastaanotolla, mutta jos sinulla on kotona steriili purkki, voit ottaa ja tuoda lääkärille tuoreen näytteen. Kysy ensin lääkärin mielipidettä ennen kuin otat virtsanäytteen itse.

Virtsasta etsitään tulehdukseen viittaavia merkkejä kuten bakteereita, verta ja tulehdusta vastaan taistelevia soluja.

2. Kannusta lastasi juomaan paljon.

3. Jos lapsellasi on kipuja, parasetamoli tai ibuprofeeni voi helpottaa hänen oloaan. Mittaa aina ensin hänen lämpötilansa ennen kuumetta alentavien lääkkeiden antamista, jotta voit kertoa lääkärille oliko hänellä merkittävän korkea kuume. Tämä tieto auttaa lääkäriä määrittämään lapsesi oireiden aiheuttajan.

4. Voit vähentää virtsatietulehduksen riskiä vaihtamalla likaantuneet vaipat nopeasti, jotta uloste ei jää kosketuksiin virtsatien kanssa kovin pitkäksi aikaa.

5. Pese lapsesi sukupuolielinten alue hellävaraisesti. Tarmokas pesu voi vahingoittaa ihoa ja tehdä sen bakteereille helpommaksi päästä käsiksi.

6. Vältä vaahtokylpyjä, sillä ne voivat aiheuttaa virtsatien ärsyyntymistä, tehden sen tulehduksille alttiimmaksi.

7. Opeta tyttöjä pyyhkimään itsensä edestä taaksepäin ulostamisen jälkeen. Tämä pitää suolistobakteerit poissa virtsaputken aukosta.

8. Säännöllinen ulostaminen ja huolellinen käsien pesu auttaa myös osaltaan ennaltaehkäisemään virtsatietulehduksia.

Kommentoi »