Terve.fi

Kilpirauhassyövän seulominen ei kannattaisi

Kilpirauhassyövän seulominen ei kannattaisi
Kilpirauhasen syöpää ei tutkimuksen perusteella kannata seuloa oireettomilta. Lue lisää.
Julkaistu 12.6.2017

Kilpirauhasen syöpää ei yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella kannata seuloa oireettomilta. Nykytiedon perusteella seulonnoista ei todennäköisesti olisi juurikaan hyötyä, mutta ei haittojakaan. Tällä hetkellä kilpirauhassyöpä ei ole minkään maan seulontaohjelmissa.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 67 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin.

Tutkimusten perusteella nykyisillä keinoilla kilpirauhassyövät pystytään tunnistamaan, mutta tutkimusnäyttö ei viittaa laajojen seulontaohjelmien tehoon. Toisaalta näyttö ei ole kovin laadukasta suuntaan tai toiseen.

Samassa lehdessä julkaistiin myös U.S. Preventive Services Task Force -asiantuntijajärjestön kannanotto, jossa oireettomien aikuisten seulomista pidetään turhana.

Suomessa todetaan noin 400–450 kilpirauhasen syöpää vuodessa. Kilpirauhassyöpä ilmenee lähes aina pelkkänä kilpirauhasen seudun oireettomana kyhmynä. Kun syöpää epäillään, potilaalle tehdään kaulan alueen ultraäänitutkimus ja kyhmystä otetaan näyte tarkempia tutkimuksia varten. Kilpirauhassyövän ennuste on yleensä varsin hyvä ja 95 prosenttia sairastuneista on elossa vielä 20 vuotta myöhemmin.

Lue lisää:

Kommentoi »