Terve.fi

Ruokavalio kihtipotilaalle

Ruokavalio kihtipotilaalle
Mitä kihtipotilaan kannattaa välttää ruoassaan ja mitä ei?
Teksti
Julkaistu 23.11.2005

Kihti on aineenvaihdunnan häiriö, jossa elimistön virtsahappopitoisuus on lisääntynyt. Virtsahappoa ja sen suolaa, uraattia syntyy puriiniaineenvaihdunnan tuotteena. Elimistö valmistaa puriiniaineita itse ja lisäksi niitä saadaan ruoan mukana. Liika virtsahappo saattaa kiteytyä. Nivelnesteeseen syntyneet uraattikiteet voivat aiheuttaa äkillisen tulehduksen. Seurauksena on kihti.

Kihti on yleistynyt Suomessa rajusti. Pääasiallisena syynä ovat nesteenpoistolääkkeet eli diureetit. Myös muuttuneet elintavat ovat lisänneet kihdin esiintymistä: lihominen sekä alkoholin käyttö on lisääntynyt. Alkoholi nostaa mm. veren maitohappopitoisuutta, joka estää tehokkaasti virtsahapon erittymistä munuaisten kautta lisäten elimistön virtsahappo- ja uraattipitoisuutta. Myös olut itsessään sisältää runsaasti puriiniaineita.

Ruokavalio on erittäin tehokas kihdin hoitokeino. Ruokavalion tarkoituksena on vähentää puriiniaineiden saantia ja siten alentaa veren virtsahappopitoisuutta.

Kihtipotilaan ruokavalio

Kihtipotilaan tulisi välttää runsaasti puriiniaineita sisältävien ruokien syöntiä, sillä ne muuttuvat elimistössä virtsahapoksi. Runsaasti puriineja on mm. sisäelimissä, pienissä kaloissa, kalan ja siipikarjan nahassa, hiivavalmisteissa (hiivalla kohotetut leivonnaiset sopivat) ja vehnänalkioissa. Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä elintarvikkeita tulee käyttää suuria kerta-annoksia välttäen. Näitä ovat isommat kalat, äyriäiset, pienimunainen mäti, liha ja lihavalmisteet, pavut, linssit, herneet, soijavalmisteet, liemivalmisteet ja sienet.

Lihavuus ja sen myötä kehittyvä metabolinen oireyhtymä johtaa virtsahappopitoisuuden nousuun. Laihdutus on tehokasta kihdin hoitoa. Sopiva laihtumisvauhti on 0.5-1 kg/vko. Paasto voi aiheuttaa kihtikohtauksen virtsahapon kertyessä vereen. Paasto ei siis sovellu kihtipotilaalle eikä myöskään erittäin niukasti energiaa sisältävä ruokavalio (ENE).

Kihtipotilaan tulisi välttää nestehukkaa. Runsas juominen (2-3 litraa vuorokaudessa) on tärkeää, koska se edistää virtsahapon erittymistä. Juomaksi sopivat vesi, vähänatriumiset kivennäisvedet ja laimeat mehut. Jos potilaalla on sydämen tai munuaisten vajaatoimintaa, tulee sopivasta nesteen määrästä keskustella lääkärin kanssa.

Runsasta alkoholin käyttöä tulee välttää, sillä se aiheuttaa veren virtsahappopitoisuuden nousua. Oluessa on lisäksi runsaasti puriiniaineita. Pieni määrä alkoholia, esimerkiksi lasillinen viiniä, ei kuitenkaan olennaisesti vaikuta puriiniaineenvaihduntaan.

Hyviä valintoja ovat

  • Täysjyväviljatuotteet, kuten leipä ja puurot
  • Pääosa kasviksista
  • Kaikki hedelmät ja marjat
  • Rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet (maito, piimä, jogurtti, viili)
  • Vähärasvaiset juustot (rasvaa korkeintaan 17 %)
  • Vähärasvaiset liha ja lihavalmisteet, huomio annoskokoon
  • Nahaton kala 2 kertaa viikossa, huomio annoskokoon
  • Kahvi, tee, mausteet
7 kommenttia