Terveys

Kevennä jalkojen turvotusta

9 vinkkiä, miten voi keventää turvonneita jalkoja.

Teksti Virpi Peura
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
26.7.2017
 1. Levitä jaloille viilentävää geeliä. Se saattaa helpottaa oloa. Nesteenpoistolääkkeet eivät juuri tepsi laskimo- tai imutieperäiseen turvotukseen. Laskimoiden vajaatoiminnassa hevoskastanjauutteen hyödyistä on viitteitä. Valmistetta myydään apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa.
 2. Veden tai muun nesteen juominen ei vaikuta terveellä ihmisellä turvotukseen. Juo kuitenkin päivässä riittävästi, noin 1–1,5 litraa nestettä, mieluiten vettä. Helle ja pitkät urheilusuoritukset lisäävät nesteen tarvetta.
 3. Pidä raajaa usein koholla. Aseta makuulla jalan alle tyynyjä tai kohota sängyn jalkopäätä.
 4. Liiku ja taukojumppaa. Nouse varpaille ja laskeudu alas. Pyörittele, suorista ja koukista nilkkaa tai ranteita ja sormia. Taivuta jalkapohja ja varpaat kaarelle, suorista ne ja nosta varpaat ylös. Kestävyysliikunta parantaa verenkierron ja imusuoniston toimintaa.
 5. Käytä tuki- tai hoitosukkia etenkin, jos olet istuma- tai seisomatyössä. Pue sukat heti aamulla. Sukan paine tehostaa pohjelihaspumppua sekä laskimoiden ja imuteiden toimintaa. Hoitosukkia myyvät apteekit ja erikoisliikkeet.
 6. Hengitä syvään. Syvä palleahengitys vahvistaa imunestevirtausta.
 7. Mene lymfahoitoon, jossa imusuonijärjestelmää stimuloidaan kevyin pyörittävin ja pumppaavin ottein. Hoitajalta saat myös itsehoito-ohjeita.
 8. Suonikohjujen perinteinen leikkaus tai laser-, radiotaajuus- tai kovetushoidot voivat helpottaa turvotusta, jos turvotuksen syy on laskimovika. Pelkkään turvotukseen niitä ei käytetä, sillä hoito voi myös pahentaa oiretta.
 9. Painepuristushoito hoitaa vaikeaa turvotusta. Hoitava pussi kohdistaa raajaan pulssimaisen paineen. Hoitosukat ja -siteet säilyttävät tehoa.

Monta syytä jalkojen turpoamiseen

 • Istuma- tai seisomatyö, lämpö, liikakilot sekä naisilla hormonitoiminta lisäävät jalkojen turvotusta. Ongelma lisääntyy iän myötä. 
 • Usein vaiva johtuu laskimo- tai imutietoiminnan häiriöistä, joille perimä altistaa. Laskimoissa ja imuteissä voi olla vajaatoimintaa tai imutie voi olla vaurioitunut.
 • Jos jalat ovat usein turvonneet, vika voi olla maksan, munuaisen ja kilpirauhasen toiminnassa. Se pitää tutkia. 
 • Kovan kivun tai hengenahdistuksen ohella esiintyvä jalkojen äkkiturvotus voi olla laskimotukoksen, sydämen vajaatoiminnan tai ruusuinfektion oire. Mene pian lääkäriin.
 • Toispuoleista turvotusta voivat aiheuttaa esimerkiksi tulehdukset ja vammat. 
Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi