Terve.fi

Keuhkokuumeen hoito


Keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla. Keuhkokuume on vakava sairaus ja vaatii aina lääkärin arviota ja tutkimuksia.

Keuhkokuumeen diagnosoinnin ohessa arvioidaan taudin vaikeusaste, joka vaikuttaa siihen, voidaanko hoito toteuttaa avohoidossa vai onko potilasta hoidettava, ainakin aluksi, sairaalassa. Sairauden vaikeusasteen lisäksi potilaan kotiolosuhteet tai muut sairaudet voivat vaikuttaa siihen, että hoidon toteuttaminen kotona ei onnistu.

Lue lisäksi keuhkokuumeen oireista.

Keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla. Antibiootti valitaan kokemuspohjaisesti, koska aiheuttajamikrobia ei voi luotettavasti päätellä oireiden ja kliinisten löydösten perusteella. Lääkkeen tulee aina tehota pneumokokkiin.

Mikäli potilaan tilanne ei kohene 2-4 vrk:n kuluessa ensisijaisella antibioottihoidolla, suositellaan sen lisäksi aloittamaan keuhkoklamydiaan ja mykoplasmaan tehoava lääke. Yleensä avohoitopneumonian hoidossa käytetty antibioottikuuri kestää vähintään 5-7 vuorokautta, tarvittaessa pitempään.

Keuhkokuumeen hoito

Kuumeen noustessa ovat kuumetta alentavat lääkkeet tarpeen. Keuhkokuume on vakava tauti, jolloin tulee pysyä levossa ja välttää turhaa rasitusta. Sairasloma onkin yleensä tarpeen. Toipilasvaihe keuhkokuumeen jälkeen voi kestää viikkojenkin ajan.

Keuhkokuumeen lääkehoito

Keuhkokuumetta hoidetaan antibiooteilla. Antibiootti valitaan kokemusperäisesti ja sen tulee tehota tärkeimpään keuhkokuumeen aiheuttajabakteeriin, pneumokokkiin.

Lisätietoa keuhkokuumeesta.

Milloin lääkäriin?

Keuhkokuume on vakava sairaus ja vaatii aina lääkärin arviota ja tutkimuksia. Mikäli antibioottikuurista huolimatta vointi ei parane muutamassa vuorokaudessa tai jos vointi hoidon aikana huononee, tulee ottaa uudestaan yhteys lääkäriin.

Lähteet:

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Keuhkolääkäriyhdistyksen, Suomen Infektiolääkärit ry:n ja Suomen Yleislääketieteen Yhdistys ry:n asettama työryhmä. Alahengitystieinfektiot (aikuiset), Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2015.

Keuhkokuume, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 12.3.2018