Lihavuusleikkausta harkitaan, jos terveen ylipainoisen painoindeksi on yli 40. Jos sairastaa esimerkiksi tyypin 2 diabetestä tai uniapneaa, leikkausta harkitaan, jos painoindeksi on yli 35.
Käytetyin leikkaustekniikka on mahalaukun ohitusleikkaus. Siinä mahalaukun yläosasta rakennetaan pieni, 20–50 millilitran pussi, johon ohutsuoli yhdistetään. Pussista ruoka menee suoraan ohutsuolen keskiosaan. Mahalaukun alaosasta lähtevä, lyhennetty pohjukaissuoli liitetään ohutsuolen kylkeen.
Leikkauksella on tarkoitus vähentää syödyn ruoan määrää ja ravintoaineiden imeytymistä.
Koska leikkauksen jälkeen voi syödä vain pieniä määriä kerrallaan, pitää syödä ainakin kuusi terveellistä ja proteiinipitoista ateriaa päivässä.
Nesteitä on nautittava riittävästi ja ruokavaliota täydennettävä loppuelämän ajan kalsium-, D-vitamiini ja monivitamiinivalmisteilla.
Useimmilta putoaa puolessa vuodessa noin 80 prosenttia ylipainosta. Sen jälkeen kiloja lähtee vielä 6–12 kuukauden kuluessa. Vauhti on jokaiselle yksilöllistä.
Lue myös:
Äidin ja tyttären lihavuusleikkaus