Terveys

Käytä tulehduskipulääkkeitä oikein

Käytetyimpiä tulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo “aspiriini” ja ibuprofeeni. Myös ketoprofeeni, naprokseeni ja diklofenaakki ovat esimerkkejä tulehduskipulääkkeistä. Parasetamoli ei kuulu tulehduskipulääkkeisiin.

Teksti Mari Kataja
6.8.2013 Terve.fi

Kivun hoito oikein toteutettuna on tärkeää, mutta on hyvä tiedostaa, että ilman reseptiä saatavilla tulehduskipulääkkeilläkin on haittavaikutuksensa.

Käytetyimpiä tulehduskipulääkkeitä ovat asetyylisalisyylihappo “aspiriini” ja ibuprofeeni. Myös ketoprofeeni, naprokseeni ja diklofenaakki ovat esimerkkejä tulehduskipulääkkeistä. Parasetamoli ei kuulu tulehduskipulääkkeisiin.

Asetyylisalisyylihappo on vanhimpia käytössä olevia lääkeaineita. Se kuitenkin ärsyttää mahasuolikanavaa muita tulehduskipulääkkeitä herkemmin ja sen käyttöön liittyy verenvuotoriski. Pieninä annoksina sitä käytetään ehkäisemään veritulppia. Lapsille asetyylisalisyylihappo ei sovi harvinaisen aivoihin ja maksaan vaikuttavan Reyen syndrooman riskin vuoksi.

Uudemman polven tulehduskipulääkkeet, koksibit (etorikoksibi, selekoksibi), ovat vatsaystävällisempiä kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet.

Tulehduskipulääkkeitä on saatavilla myös hyvin siedettyinä, paikallisesti annosteltavina kipugeeleinä. Geelien käytössä kannattaa muistaa valoherkistymisen mahdollisuus, joten voideltu ihoalue on hyvä suojata auringonvalolta.

Mahahaava on usein oireeton

Vatsakipu ja närästys eivät ole ainoita tulehduskipulääkkeiden ruoansulatuskanavaan kohdistuvista haitoista, sillä tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa maha-suolikanavan haavaumia ja verenvuotoa jopa neljännekselle pitkäaikaiskäyttäjistä.

Iän lisäksi riskiä kasvattavat aiempi mahahaava, käytössä oleva muu mahaverenvuodonriskiä lisäävä lääke, kuten kortisoni, verenohennus- tai tietty masennuslääke ja tulehduskipulääkeannoksen suurentaminen.

Haavauma voi olla pitkään oireeton ja Suomessa menehtyy arviolta 150-200 ihmistä vuosittain tulehduskipulääkkeiden aiheuttamiin maha-suolikanavan verenvuotoihin.

Kohonnut verenpaine on riskitekijä

Tulehduskipulääkkeillä voi olla merkittäviä haittavaikutuksia verenkiertoelimistölle, sillä niiden käyttöön voi liittyä verenpaineen nousua, nesteen kertymistä elimistöön ja sydäninfarktiriski. Erityistä varovaisuutta tarvitaan, jos taustalla on riskitekijöitä sydän- ja verisuonisairauksille.

Koksibi-tulehduskipulääkkeille on asetettu erityisrajoitukset eikä niitä suositella lainkaan tai erittäin harkitusti riskipotilaille. Uusimman arvion pohjalta samat varoitukset on tulollaan yleisesti käytössä olevalle reseptilääke diklofenaakille, jolla on havaittu samankaltaisia riskejä.

Harkittu käyttö minimoi haittavaikutuksia

Tulehduskipulääkkeiden tarpeellisuutta on harkittava erityisesti iäkkäillä, sillä he ovat alttiimpia haittavaikutuksille. Myös munuaishaitat on huomioitava, sillä tulehduskipulääkkeet voivat heikentää munuaisten toimintaa ja aiheuttaa nestehukan yhteydessä jopa akuutin munuaisten vajaatoiminnan.

Raskauden aikana tulehduskipulääkkeitä ei suositella ja niiden säännöllisellä käytöllä raskauden suunnitteluvaiheessa voi olla vaikutusta hedelmällisyyteen.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmaatikolle astmakohtauksen. Jos jokin tulehduskipulääke on laukaissut astmakohtauksen, voi samanlaisen reaktion saada mistä tahansa muustakin tulehduskipulääkkeestä. Parasetamoli sen sijaan sopii useimmille astmaatikoille.

Pääsääntöisesti tulehduskipulääkkeitä suositellaan käytettävän pienimmällä tehokkaalla annoksella mahdollisimman lyhyen aikaa. Monissa tilanteissa hyvä vaihtoehto tulehduskipulääkkeelle on parasetamoli, joka on turvallinen ja vatsaystävällinen lääke kivun lievitykseen.

Huomioi nämä, kun käytät tulehduskipulääkkeitä

  • Käytä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen aikaa
  • Vältä päällekkäiskäyttöä, huomioi että monet flunssalääkkeetkin sisältävät tulehduskipulääkettä
  • Särkylääkkeiden pitkäaikaiskäyttö voi aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä
  • Monille astmaatikoille tulehduskipulääkkeet eivät sovi
  • Älä käytä tulehduskipulääkkeitä omin päin, jos sinulla on ollut mahahaava tai sydän- ja verisuonisairauksia
  • Kerro lääkityksistäsi lääkärille ja apteekkiin haitallisten yhteisvaikutusten kartoittamiseksi

Lue lisää aiheesta:

Tulehduskipulääkkeiden turvallinen käyttö

Tulehduskipulääkkeet-potilasohje

Tietopaketti kivusta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi