Terve.fi

Kätkytkuolemat yleisimpiä uudenvuodenpäivänä

Kätkytkuolemat yleisimpiä uudenvuodenpäivänä
Uuden tutkimuksen mukaan kätkytkuolemia tapahtuu Yhdysvalloissa eniten uudenvuodenpäivänä. Syy tähän ei ole selvä, mutta tutkijat epäilevät sillä olevan jotain tekemistä sen kanssa, että jotkut vanhemmat juovat uutenavuonna runsaasti alkoholia ja vaarantavat näin lapsensa.
Julkaistu 27.12.2010

Sosiologi David Phillipsin mukaan alkoholin vaikutuksen alaisena olevat vanhemmat eivät välttämättä kykene huolehtimaan lapsistaan kunnolla. Tämä pätee myös kätkytkuolemiin, sillä vanhemmat eivät pysty humalaisina ehkäisemään sitä yhtä hyvin kuin selvin päin. Phillips toteaa alkoholin vaikuttavan riskitekijältä, mutta vielä on selvitettävä, mikä siitä tekee sellaisen.

Kätkytkuolemaan menehtyy Yhdysvalloissa noin 2500 vauvaa vuosittain. Jotkut tutkijat uskovat geneettisten ongelmien aiheuttavan useimmat tapaukset ja riskin kasvavan, jos vauvat nukkuvat vatsallaan.

Vauvasta huolehtivan pitää välttää alkoholia

Tutkijat analysoivat tietokantaa, johon oli tallennettu 129 090 kätkytkuolemaa vuosilta 1973–2006. Samasta tietokannasta löytyi myös 295 151 samaan aikaan menehtyneen vastasyntyneen tiedot. Tutkijat havaitsivat, että suurin osa kätkytkuolemista oli tapahtunut uutenavuonna.

Tutkimus ei todista minkään erityisen olevan syy kätkytkuolemiin. Siitä huolimatta tutkijat painottavat, että uutenavuonna juodaan usein runsaasti. He viittaavat tutkimukseen, jossa kerrotaan auto-onnettomuuksien olevan yleisimpiä juuri uudenvuodenyönä.

Kuinka uudenvuodenaattona juominen voi sitten vaarantaa vauvojen hengen uudenvuodenpäivänä? Phillips uskoo, että humalaiset vanhemmat tekevät – tai eivät tee – jotain, mikä asettaa vauvan alttiiksi riskille. Phillips kuitenkin myöntää, ettei tutkimus todista tätä. Hän toteaa silti, että todisteita on tarpeeksi lisätutkimuksia varten.

Erään kätkytkuolema-asiantuntijan mukaan liikaa juovat vanhemmat eivät huomaa merkkejä vauvan ahdistuksesta tämän nukkuessa. Hän huomauttaa, että jos ei pysty herättämään itseään, kuinka voi havaita vauvan olevan vaarassa? Hän painottaa, että vauvasta huolehtivien ei tulisi juoda alkoholia ollenkaan, vaikka he välttäisivätkin humalaan tulemista.

Kommentoi »