Kasvot harjaten kauniiksi?

Kasvot harjaten kauniiksi?
Kasvoharjat ovat nyt kaikkien iholla, ja harjantekijät lupaavat kasvoille uutta kukoistusta. Kannattaako kasvoharjausta kokeilla?
Julkaistu 3.8.2016

Moni intohimoinen ihonhoitaja tarttuu kasvoja pestessä sähköharjaan ja alkaa hieroa. Puhdistuuko iho tosiaan kasvoharjalla paremmin kuin käsin?

– Kun kasvoharja puhdistaa ihon, se irrottaa myös kuollutta ihosolukkoa ihon pinnasta kevyesti. Solukon mukana poistuu meikkihiukkasia, jotka muuten saattavat jäädä kuivan, kuolleen ihosolukon sekaan, ihotautien erikoislääkäri Hanna Raitio Dextrasta sanoo.

Hänen mukaansa harjaaminen puhdistaa ihon todennäköisesti paremmin kuin sen puhtaaksi pyyhkiminen. Se myös stimuloi ihon pintaverenkiertoa.

SKY-erikoiskosmetologi Eva Laanti Kauneussalonki Helsingistä on samaa mieltä.

– Kasvojen harjaus on hyvä lisä ihonhoitorutiineihin niille, joiden iholle se sopii. Harja puhdistaa ihon tehokkaasti mutta hellävaraisesti, Laanti kertoo.

Hän sanoo, että muutama viikko kasvoharjauksen aloittamisesta ihon väri ja kunto kohentuvat silminnähden. Se johtuu siitä, että päivittäinen kevyt kuorinta vilkastuttaa ihon toimintaa.

Kun ihon pinnalta poistuu kuollutta solukkoa, epidermiksen alimman kerroksen, eli basaalikerroksen, kantasolut alkavat tuottaa uutta solukkoa tilalle. Tällä on ikääntymisen merkkejä ehkäisevä vaikutus.

Samalla myös talirauhasten toiminta kiihtyy, ja ne alkavat tuottaa enemmän ihotalia. Ihon epäpuhtaudet saattavat siksi lisääntyä hetkellisesti, mutta tätä ei pidä pelästyä.

– Harjausta kannattaa jatkaa. Kun iho alkaa syväpuhdistua, myös sen epäpuhtaudet vähentyvät, Laanti neuvoo.

Harjaa vain tervettä ihoa

Kaikki eivät innostu kasvoharjoista. SKY-kosmetologi Inkeri Valtonen Kauneushoitola Inkeri Valtosesta ei suosittele kasvojen harjausta lainkaan, varsinkaan sähköharjalla.

– Sähköinen harjaus on liian kuluttavaa. Se on kuin hiekkapuhallus kasvoille. Iho alkaa ohentua, ja siihen voi tulla couperosaa. Jos harjausta jatkaa pitkään, kasvojeniho saattaa kovettua samoin kuin kantapäiden iho, Valtonen sanoo.

Hänen mukaansa parempi vaihtoehto harjaukselle on kaksoispuhdistus ihotyypin mukaisella puhdistusmaidolla.

Hanna Raition ja Eva Laantin mukaan tervettä ihoa voi kuitenkin harjata melko huoletta, kunhan tekee sen hellästi. Raitio sanoo harjauksen sopivan kaikille ihotyypeille. Laanti suosittelee kasvoharjaa normaalille, rasvaiselle ja sekaiholle.

Jos iho on kosketusherkkä, rikki, tulehtunut tai muuten helposti reagoiva tai siinä on couperosa, akne, rosacea tai atopia, sitä ei kannata harjata. Herkän ihon verenkiertoa ei pidä stimuloida lisää, sillä verenkierron elpyminen lisää punoitusta, kuumotusta ja kihelmöintiäs ekä edistää couperosan syntyä.

Tulehtuneen ihon harjaaminen voi pahentaa tulehdusta ja levittää bakteereja suuremmalle alueelle.

Vältä kovakouraista harjausta

Joka tapauksessa harja pitää pestä joka käytön jälkeen ja harjapää kannattaa vaihtaa uuteen säännöllisesti. Muutaman kerran viikossa tai iltaisin Raition mukaan tervettä ihoa voi harjata muutaman kerran viikossa turvallisesti. Laanti taas suosittelee harjaamaan kasvoja iltaisin.

– Ohuehkolle suomalaiselle iholle riittää harjaus illalla. En suosittele aamukäyttöä, koska harjaus saa ihon oman puolustuspuskurin hetkellisesti epätasapainoon, jolloin se on alttiimpi ulkoisille ärsytystekijöille, kuten viimalle, pakkasilmalle ja vanhentavalle UV-säteilylle, Laanti sanoo.

Kasvoharjaa pitäisi aina käyttää hellävaroen. Sähköisen kasvoharjan etuna manuaaliseen harjaan on se, että sitä ei tarvitse painaa eikä käyttää voimalla. Näin ei tule vahingossa kuurattua liian kovakouraisesti.

Kovakourainen ihon harjaaminen voi Laantin mukaan aiheuttaa hiusverisuonten pysyvää laajentumista. Liikaharjaus saattaa saada ihon hilseilemään, kun solut uudistuvat liian nopeaan tahtiin. Tilanne rauhoittuu, kun käsittelykertoja vähennetään.

– Kohtuus kaikessa, myös kasvojen harjaamisessa.

Katso myös nämä:

1 kommentti