Treeni ja ravinto

Kasvisten hyödyt ylittävät nitraatin vaarat

Kasvisten ja hedelmien hyödyt ylittävät nitraatin haitat. Nyt sen vahvistaa tieteelliseen arviointiin perustuen Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA.

5.6.2008 Terve.fi

Kasvikset ja hedelmät ovat terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion tärkeä osa. Päivittäin riittävän suurina määrinä käytettynä ne pienentävät tiettyjen sairauksien riskiä.

Nitraatin hyväksyttävä saanti ei ylity keskivertokuluttajan käyttäessä erilaisia kasviksia ja hedelmiä noin 400 grammaa päivässä. Arviossa oletettiin, että kaikki 400 grammaa olisi kasviksia, joiden nitraattipitoisuudet ovat suuremmat kuin hedelmien. EU:n väestöstä vain 2,5 prosenttia käyttää niin suuria määriä vihreitä lehtivihanneksia, että nitraatin hyväksyttävä saanti voi ylittyä.

Rucolassa eniten nitraattia

Kasvisten ja hedelmien lisäksi nitraattia saadaan lihavalmisteista ja juomavedestä. Kasvikset ja hedelmät voivat kuitenkin muodostaa yli puolet tai jopa kaksi kolmasosaa kaikesta nitraatin saannista. Vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, lehtisalaatti ja rucola sisältävät eniten nitraattia.

Korkeimmat pitoisuudet on mitattu rucola-salaatissa. Kuluttajan syödessä 47 grammaa rucola-salaattia päivittäin hyväksyttävä saanti saattaa ylittyä ilman, että otetaan huomioon nitraatin saanti muista lähteistä. EFSA kuitenkin toteaa, että rucola-salaatin päivittäinen käyttö tällä tasolla pitkiä aikoja ei ole todennäköistä ja arvioi, ettei ADI-arvon satunnainen ylittäminen uhkaa terveyttä.

EFSA:n arvion mukaan runsaasti kasviksia ja hedelmiä käyttävien kasvissyöjienkään nitraatin hyväksyttävä saanti ei todennäköisesti ylity, jos he käyttävät proteiinilähteenään vähän nitraattia sisältäviä viljatuotteita, pähkinöitä ja palkokasveja.

Talvi lisää salaatin nitraattipitoisuutta

Kasvilajin ja -lajikkeen lisäksi nitraattipitoisuuteen vaikuttavat lannoitus, auringonvalon määrä ja prosessointi. Runsas valo pienentää nitraattipitoisuuksia kasvisten maanpäällisissä osissa. Kasvisten ja juuresten prosessointi, kuten peseminen, kuoriminen ja/tai keittäminen voivat myös vähentää nitraattipitoisuutta. Suomessa elintarvikeviranomaiset ja vihannestuottajat ovat aiemmin yhteistyössä kehittäneet salaatin kasvatusmenetelmiä, joilla kasvisten nitraattipitoisuudet pystytään pitämään määräysten mukaisina.

Euroopan yhteisön lainsäädännössä on säädetty nitraatin enimmäispitoisuusrajat kesäaikaan ja talviaikaan korjatulle pinaatille, lehtisalaatille ja jäävuorisalaatille sekä lastenruuille.

Elintarvikeviranomaiset, tullilaitos ja vihannestuottajat valvovat lehtivihannesten nitraattipitoisuutta. Tutkimustulokset toimitetaan vuosittain EY:n komissiolle. Talviaikana salaattien ja pinaatin tuotanto vaatii tarkkuutta, jotta nitraattipitoisuudet pysyvät määräysten mukaisina. Kesäaikana vaatimukset täyttyvät yleisesti. (Finfood)

Lähde: Finfood Uutispalvelu 05.06.2008

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt