Terve.fi

Kaikki liikunta pidentää elämää

Kaikki liikunta pidentää elämää
Kaikenlainen liikunta auttaa elämään pitempään liikkui sitten vapaa-ajalla tai töissä. Kevytkin liikunta hyödyttää, mutta suuremman avun saa intensiivisestä liikunnasta, tuore meta-analyysitutkimus osoittaa.
Julkaistu: 16.9.2011

Tulos on tervetullut, sillä vaikka liikunnan kuolleisuutta vähentävä vaikutus on tunnettu pitkään, eri kestoisen ja tyyppisen liikunnan vaikutus on ollut epäselvää.

Analyysi julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä yhdistettiin 80 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat lähes 1,4 miljoonan ihmisen terveystiedoista. Heistä 120 000 oli kuollut tutkimusten seurantojen aikana.

Kun tutkijat vertasivat vähiten liikkuvia eniten liikkuviin, paljon vapaa-ajallaan liikkuvien kuolleisuus oli 26 % vähäisempää, paljon hyötyliikuntaa harrastavien 36 % vähäisempää ja työssään runsaasti liikuntaa saavien 17 % vähäisempää.

Vaikutus myös suureni mitä enemmän ja kovempaa liikkui. Jokainen viikoittainen tunti rasittavaa liikuntaa pienensi kuolleisuutta 9 % ja kohtalaisen rasittava liikunta noin 4 %.

Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että jo viidentoista minuutin reipas päivittäinen liikunta auttaa sairauksien välttämisessä ja antaa lisävuosia. Hyödyt silti suurenevat, kun liikkuu enemmän.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2011

Lue lisää:

Arkistosta poimittua:

Kommentoi »