Terve.fi

Kahvinjuonti ehkäisee tehokkaasti paksusuolen syöpää

Kahvinjuonti ehkäisee tehokkaasti paksusuolen syöpää
Tutkimuksen mukaan 2,5 kuppia kahvia päivässä pienentää paksusuolen syöpäriskiä 50 prosenttia.
Julkaistu 22.4.2016

Kahvinjuonti tuskin tarvitsee kummempia syitä, sillä sehän on osa suomalaisten aamu- tai päivärutiinia. Lisäksi sillä on piristävän vaikutuksensa lisäksi muitakin terveyshyötyjä. Kahvi muun muassa taistelee syöpää vastaan.

Päivittäinen motillinen – tai kaksi ja puoli pientä kuppia – kahvia nimittäin auttaa selvästi alentamaan paksusuolen syöpäriskiä, uutisoi Medical News Today. Sillä ei edes ole merkitystä, onko kahvi kofeiinitonta vai ei.

Etelä-Kalifornian yliopiston mukaan terveysvaikutuksista ovat vastuussa kahvin sisältämät antioksidantit sekä kahvin paahtamisessa syntyvät melanoidiinit, jotka tehostavat suolen toimintaa.

Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä alun perin julkaistuun tutkimukseen osallistui yli viisi tuhatta paksusyövästä kärsinyttä henkilöä, minkä lisäksi tutkimuksessa oli myös mukana syöpäterve reilun neljän tuhannen hengen kontrolliryhmä.

Osana tutkimusta osallistujien tuli täyttää kysely, jossa kartoitettiin ruokavaliota ja myös muun muassa kahvin kulutusta. Lisäksi kysyttiin suvussa kulkevista sairauksista ja sukulaisten syöpähistoriasta, liikunnan määrästä, tupakoinnista ja muista mahdollisen syövän syntyyn vaikuttavista riskeistä.

Tutkijoiden onnistui selvittää, että yhdestä kahteen pientä kupillista päivittäin juomalla paksusuolen syöpäriski tippui noin 26 prosenttia. Yli 2,5 pientä kupillista juomalla riski puolittui. Tutkijoiden mukaan yllätys oli suuri, kun he huomasivat, ettei kofeiinilla ollut osaa tuloksiin, sillä kofeiiniton kahvi pudotti syöpäriskiä yhtä lailla.

Lähteet:

Lue lisää: 

Kommentoi »