Treeni ja ravinto

Juokse fiksummin ja tehokkaammin

Ihmiset eivät enää juokse, kun on olemassa autot. Ja sitten kun lähdemme liikkumaan, teemme sen väärin harjoituksen puutteen vuoksi. Tässäpä siis muutama Men's Healthin ohje, joilla teet askelluksestasi kevyempää ja vähemmän kuluttavaa.

Teksti Mika Luosujärvi
Kuvat Thinkstock
25.6.2015

Juokse fiksummin 

1. Lyhennä askellusta

Noin kahdeksan kymmenestä aloittelevasta juoksijasta juoksee liian pitkin askelein. Liian pitkät askeleet itse asiassa jarruttavat ja tekevät juoksusta töksähtelevää. Korjataksesi tämän nojaa hieman eteenpäin juostessasi, jolloin jalat laskeutuvat lähemmäksi sinua.

2. Haasta painovoima

Eihän painovoimaa tietenkään voi oikeasti haastaa, mutta älä anna sen vaikuttaa maksimaalisesti. Pyri pitämään jalan kontaktiaika maassa mahdollisimman lyhyenä: kuvittele, että vedät jalan taaksepäin heti, kun se koskee maahan.

3. Pompi vähemmän

Kuvittele, että juokset käytävässä, jonka katto on viisi senttiä pääsi yläpuolella. Et siis halua mennä ylös-alas, vaan eteenpäin.

Juokse tehokkaammin 

Jotta voisit kuluttaa enemmän kaloreita, sinun pitää juosta nopeampaa. Samalla lihakset kasvavat ja niiden aerobinen kapasiteetti kasvaa. Tässä pari harjoitusta.

1. Tikapuuharjoitus 400 metrin juoksuradalla

a) Lämmittele 5-10 minuutin hölkällä ja venyttele sen jälkeen lähentäjät, reidet ja pohkeet.

b) Juokse yksi kierros reippaasti, sen jälkeen hölkkää yksi kierros.

c) Juokse kaksi kierrosta, sen jälkeen hölkkää rauhallisesti jälleen yksi kierros.

d) Juokse kolme kierrosta, purista loppuun asti, ja hölkkää yksi kierros.

e) Jos jaksat, hölkkää vielä neljä kierrosta. Loppuun kierros rauhallista, palauttavaa hölkkää.

2. Juokse alamäkeen

Alamäkijuoksu on osa pitkänmatkanjuoksijoiden harjoittelurutiinia. Alamäessä juokseminen lisää jalkoihin kohdistuvaa kuormitusta, mikä auttaa jalkoja kestämään paremmin iskuja. Muista kuitenkin, että et saa liioitella. Tee joka viikko ainakin 1-2 kertaa alamäkiharjoituksia, joissa juokset loivan alamäen alas ja hölkkäät takaisin ylös.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi