Kauneus ja Terveys

Jumppaa koiran kanssa!

Jumppaa koiran kanssa!
Unohtuuko lihaskuntoharjoittelu, koska koiran lenkitys vie aikaa? Camilla Peura törmäsi ongelmaan ja kehitti dobon, jumpan koiran kanssa. Katso video!
Julkaistu: 30.10.2014

Camilla Peura, 39- Asuinpaikka: Vantaa- Perhe: Aviomies, poika ja kolme sileäkarvaista noutajaa- Keksintö: Dobo eli koiran ja ihmisen yhteinen pallojumppa. Harrastuspaikat ja koulutetut ohjaajat löytyvät sivuilta www.dobo.fi. Camilla on kirjoittanut kirjan Dobo – koiran kanssa kuntoon.

“Kun huolehdittavana on oma kunto, yritys, lapsi ja koirat, jokin joukosta kärsii – ja minulla se oli kuntosalitreeni. Sain juosta koirieni kanssa tarpeeksi, mutta lihaskuntoharjoittelu jäi.

Neljä vuotta sitten näin netissä ovaalin, senioriliikuntaan tarkoitetun jumppapallon. Se on perinteistä palloa vakaampi. Koska se on myös sitä pidempi, neljällä jalalla seisominen onnistuu siinä paremmin. Hankin ovaalin pallon kokeiltavaksi: dobo – ihmisen ja koiran yhteinen treeni sai alkunsa."

Kolmenlaisia liikkeitä 

“Dobossa liikkeitä on kolmenlaisia: koiran tekemiä, ihmisen tekemiä ja yhdessä tehtäviä. Pallo on epätasainen ja haastava alusta molemmille. Ensimmäisellä kerralla riittää, että koira nousee pallolle. Palloja on erikokoisia, ja suurimmat niistä sopivat jättiroduille, kuten tanskandoggeille. Vaikka koira tekee osan liikkeistä yksin, ihminen on mukana varmistamassa, ettei pallo liikahda pois koiran alta.

Ihmisten liikkeissä on jumppatunneilta tuttuja liikkeitä, kuten vatsaa vahvistava lankku. Yhteinen liike siitä tulee, kun omistaja nostaa lankkuasennossa jalat pallolle ja koira ryömii lattiaa pitkin omistajansa vartalon alta.

Dobo on rekisteröity tuotemerkki. Ohjaajat ovat kurssitettuja dobo-ohjaajia. Suomen lisäksi heitä on jo Hollannissa ja Unkarissa."

Liikkuvuutta ja kehonhallintaa 

“Liikkeet lisäävät liikkuvuutta, ketteryyttä ja kehonhallintaa ja kehittävät keskivartalon syviä  lihaksia. Harjoittelu motivoi, sillä varsinkin tasapaino kehittyy dobossa nopeasti.

Monelle kynnys lähteä koirahallille doboon on matalampi kuin jumppaan, sillä samalla tulee tehtyä koiralle hyvää. Dobossa käy kaikenikäisiä ja -kokoisia ihmisiä – sellaisia, jotka eivät ehkä koskaan astuisi kuntosalin ovesta.

Kun on oppinut lajin perusteet, pallon voi hankkia ja doboa harrastaa omin päinkin. Valtaosa tulee ryhmätunneille, sillä porukassa on tekemisen meininki."

Kirja ja uudet liikkeet 

“Dobo on levinnyt laajemmalle kuin alun perin suunnittelin. Kirjoittamani lajiopas on käännetty englanniksi.

Kiireisinä hetkinä kaipaan rauhaa. Sekä inhoan että tarvitsen suvantohetkiä: ne saavat aikaan tunteen pysähtyneisyydestä ja nostattavat halun kehittää uutta. Tiedän, että dobo kehittyy lisää, muutenkin kuin liikkeiden osalta."

Kommentoi »