Terve.fi

Joka neljännen maksa rasvoittunut

Joka neljännen maksa rasvoittunut
Rasvamaksa on suomalaisten yleisin maksasairaus, aikuisväestöstä se on jopa 20–25 prosentilla.
Julkaistu 19.5.2008

Yleisin syy rasvamaksan kehittymiseen on ylipaino, ja erityisesti vyötärölihavuus, mutta myös runsas alkoholin käyttö. Rasvamaksa ja keskivartalolihavuus yhdessä aiheuttavat riskin sairastua aikuistyypin diabetekseen.

Vaikka rasvamaksa on selvästi elintapasairaus, vielä selvittämättömistä syistä siihen voi sairastua myös raitis kuntoilija, jolla ei ole ylipainoa tai riskitekijöitä elintavoissa.

Rasvamaksalla tarkoitetaan maksasoluihin kertynyttä rasvaa. Rasvan kertyminen maksaan ei anna mitään oireita. Rasvamaksa selvitetään laboratoriokokeilla kohonneista maksa-arvoista tai ultraäänitutkimuksella.

Noin kymmenellä prosentilla rasvamaksa johtaa maksatulehduksekseen. Vuosien mittaan tulehduksesta voi seurata maksakirroosi. Pahimmillaan maksan toiminta loppuu kokonaan. Tällöin sairaus johtaa ilman maksansiirtoa kuolemaan. Kaikille rasvamaksaa sairastaville ei kuitenkaan kehity maksakirroosia.

Rasvamaksan parasta hoitoa on painon pudotus ja maksaa vaurioittavien aineiden välttäminen. Muita yhtä tehokkaita lääkkeitä siihen ei ole. Kun ihminen laihtuu, maksatulehduksen ja kirroosin vaara väistyy ja maksa toipuu ennalleen.

19.5.2008 vietetään kansainvälistä maksapäivää.

Kommentoi »