Terve.fi

Japanilainen tapakulttuuri

Japanilainen tapakulttuuri
Japanilainen tapakulttuuri on täysin omanlaisensa. Se toki pohjautuu perinteisiin aasialaisiin kulttuureihin, mutta eristyksissä olleeseen saarivaltioon on kehittynyt muista Kaukoidän maista kovasti poikkeava elämäntyyli. Japanilaisessa kulttuurissa kunnioitetaan vanhoja perinteitä ja uskontoja toistensa rinnalla, osa tavoista on otettu shintolaisuudesta osa taas buddhalaisuudesta.
Julkaistu: 21.6.2012

Ulkopuolisen on hankala tietää miten milloinkin tulee toimia, joten on hyvä tutustua japanilaiseen tapakulttuuriin ennen maahan matkustamista. Toki nykypäivän Japani on hyvin modernisoitunut ja etenkin suurkaupungit monilta osin hyvin länsimaalaisia, mutta silti japanilainen elämäntyyli on edelleen hyvin erikoinen länsimaalaisen silmin katsottuna.

Japanilaiset eivät oleta ulkomaalaisten osaavan kaikkia paikallisia tapoja, mutta on hyvä tietää muutamia perusasioita välttääkseen nolaamasta itseään ja muita. Japanilainen kulttuuri pohjautuu ns. häpeäkulttuuriin, jossa pahin asia mikä voi tapahtua on menettää kasvonsa.

Yleistä japanilaisista tavoista

Ehkä silmiinpistävin asia Japanissa on, että kaikki tuntuvat tietävän oman paikkansa. Kaikki asiat hoituvat nopeasti ja jonot pysyvät linjoissaan, ihmiset eivät ryntäile ja jopa kahden miljoonan ihmisen päivittäin käyttämällä Shinjukun asemalla massa liukuu laiturilta toisella täysin vaivattomasti. Tarkkaile siis etukäteen miten esimerkiksi matkustuslippu näytetään; laitetaanko se automaattiseen koneeseen, joka avaa portit metrolaiturille vai näytetäänkö lippu erikseen tarkastajalle. Muista aina säilyttää lippusi junamatkojen ajan, sillä tarvitset lippua uudelleen päästäksesi pois laiturialueelta. Lippu jää myös poistuessasi porttikoneeseen.

Asiat jaetaan kolmella. Japanilaisessa kulttuurissa pidetään kahdella jaettavia asioita huonoa onnea tuottavina. Siksi esimerkiksi tatamimatot ovat huoneessa aina sen kokoisia, että kulmakohdissa kolme maton kulmaa koskee toisiaan. Myös wc-paperin ensimmäisen pala taitellaan kolmioksi, kuten myös lahjapaperit paketeissa. Jos annat lahjaksi rahaa etenkin shekkinä (muista, että raha annetaan aina kirjekuoressa) tee summasta pariton, ei kahdella jaettava.

Laita puhelin aina äänettömälle junassa. Puhelimeen puhuminen junassa katsotaan häiritseväksi tavaksi muita matkustajia kohtaan. Tekstiviestien kirjoittaminen on sopivaa ja junassa tuntuukin, että joka toinen matkustaja näppäilee puhelintaan.

Kengät

Älä koskaan mene sisätiloihin kengät jalassa. Japanilaisilla on erikseen ns. lipokkaat eli sisäkengät, joita käytetään huoneistojen sisätiloissa, myös japanilaisissa hotelleissa ryokaneissa sekä monissa länsimaalaisissa bisneshotelleissakin. Vielä erikseen on ns. wc- ja kylpyhuonekengät, joihin sisäkengät vaihdetaan vessaan mentäessä. Omat ulkokengät jätetään myös aina niin päin, että kengänkärjet osoittavat ulko-ovea kohti.

Myöskään museoihin tai pukukoppeihin ei saa missään nimessä mennä omat kengät jalassa. Kaikki kengät, myös sisäkengät, otetaan pois kun mennään tatamihuoneeseen.

Jos Sinut kutsutaan kylään Japanissa, muista aina tuoda pieni lahja tullessasi. Japanilainen kulttuuri suosii lahjojen vaihtamista, mikä voi joskus tuntua omituiselta ulkomaalaisesta. Ennen matkaa kannattaa siis varata mukaan pieniä lahjoja kotimaastaan.

Kodeissa

Jos matkailet Japanissa sadekautena ja käytät sateenvarjoa, muista jättää sateenvarjo sille varattuun paikkaan kun menet esimerkiksi kahvilaan tai kauppaan. Jotkin kaupat tosin tarjoavat erityisen muovisen suojan käytettäväksi sisällä kaupassa sateenvarjon päällä.

Älä ilmaise mielipidettäsi suoraan jos seurueessa on japanilaisia. Japanilaisilla on ns. kaksi mielipidettä, honne, joka on oikea oma mielipiteesi ja tatamae, joka on taas yleinen mielipide. Tatamae on se jota käytetään lähes kaikissa julkisissa tilanteissa, jotta yleinen henki ei häiriintyisi eikä kukaan tuntisi tulevansa loukatuksi. Honnea käytetään siis vain lähimpien ystävien ja sukulaisten kanssa.

Vältä silmiin katsomista japanilaisten kanssa, erityisesti ns. silmäpeliä. Vaikka länsimaissa tämänkaltainen koetaan usein harmittomana flirttailuna, japanilaiset kokevat silmiin katsomisen epäkohteliaana.

Pöytätavat

Ennen ruokaa toivotetaan aina “itadakimasu” kaikille pöydässä oleville. Aterian jälkeen on myös kohteliasta sanoa “gochisousama deshita” illan isännälle tai emännälle tai ravintolassa paikan henkilökunnalle.

Älä koskaan syö tai juo kävellessäsi. Sisätiloissakin istuudu aina ennen syömistä. Japanilaiset kunnioittava ruoka- ja juomahetkiään niin paljon, että syöminen ja juominen seisaaltaan katsotaan epäkunnioittavaksi. Junissa ja yleisissä kulkuneuvoissa on sopivaa juoda, kunhan olet ensin istuutunut paikallesi.

Opettele käyttämään syömäpuikkoja jo ennen matkaasi. Vain aniharvassa ravintolassa on tarjolla haarukoita ja veitsiä syömävälineiksi. Japanilaiset ovat kuitenkin hyvin ymmärtäväisiä, jos länsimaalaisten puikkojen käsittelytaidot eivät ole vielä huikeat.

Älä koskaan osoita ketään syömäpuikoilla äläkä koskaan laita puikkoja pystyasennossa riisiin. Tätä tapaa käytetään ainoastaan buddhalaisissa hautajaisissa. Älä myöskään koskaan ojenna ruokaa syömäpuikoilla toiselle ihmiselle.

Vastoin länsimaisia tapoja, nuudelit tulee syödä kovalla äänellä ryystäen ja maiskutellen. Keittoruokien kanssa on myös sopivaa tuoda kippo tai kulho lähelle suuta ja juoda suoraan siitä.

Kylpytavat

Japanissa vieraillessa kannattaa ehdottomasti kokeilla paikallisia kylpylöitä,onseneita. Onseneiden vesi tulee maan alta kuumista lähteistä. Onsenit ovat olennainen osa japanilaista kulttuuria ja niitä löytyy lähes kaikkialta Japanista. Onseneilla on vahva henkinenkin merkitys japanin kiivaassa työtahdissa, ne tarjoavat tavan rentoutua ja hetkellisen pääsyn sosiaalisesta hierarkiasta. Onseneissa kylvetään yleensä työtovereiden kanssa vapaana kaikista titteleistä ja esimies-alainen -suhteista. Luokattomuutta lisää se, että onsenissa ollaan alasti.

Japanissa on myös toisenlaisia kylpylöitä, sentoja, jotka muistuttavat paljon onseneita, mutta joiden vesi ei tule kuumista lähteistä vaan on lämmitettyä ns. tavallista vettä.

Japanilainen kylpytapa poikkeaa paljon länsimaista. Japanissa peseydytään ennen kylpemistä, sillä tapana on, että kaikki kylpevät samassa kylpyvedessä. Kylpyvedessä ei myöskään tule käyttää saippuaa tai muita aineita, joten varmista, että olet huuhdellut itsesi kunnolla ennen kylpyveteen menoa. Yhteinen kylpy on tapana myös japanilaisissa kodeissa. Joten älä tyhjennä kylpyammetta kylvettyäsi.

Japanilaisten kylpyvesi on suomalaiseen makuun todella kuumaa, jopa 50 asteista. Älä kuitenkaan viilennä vettä, jos tiedät että jälkeesi on tulossa muita kylpijöitä.

Yleisissä kylpylöissä olet tarkkana siitä, että valitset oikean pukuhuoneen. Eksyminen väärään pukuhuoneeseen, vaikkakin vahingossa, on erittäin epäkohteliasta ja aiheuttaa varmasti polemiikkia. Miesten pukuhuoneet ovat useimmiten vasemmalla ja naisten oikealla. Oikean löytämistä helpottaa usein myös se, että miesten pukuhuoneessa on sininen verho, kun taas naisilla on punainen verho.

Japanilaissa perinteisissä kylpylöissä kylvetään aina alasti, joten uimapuku on täysin tarpeeton. Kylpyyn mennään pyyhkeen kanssa ja pyyhettä pyritään pitämään yllä (vaatii hieman harjoittelua) kunnes koko vartalo on veden alla.

Tatuoinnit ovat japanissa tabu ja tatuoinnin näyttäminen julkisesti voi aiheuttaa paljon negatiivista huomiota. Jos olet menossa kylpylään ja Sinulla on tatuointi, keskustele asiasta henkilökunnan kanssa. Älä ylläty, jos he kieltävät Sinulta pääsyn kylpylään. Tatuoinnit liitetään edelleen japanin mafiaan, yakuzaan, ja siksi niillä on erityinen merkitys japanilaisessa yhteiskunnassa.

2 kommenttia