Terve.fi

Jääkö lastenhankinta liian myöhäiseksi?

Jääkö lastenhankinta liian myöhäiseksi?
Opintojen viivästyminen sekä urapaineet ajavat yhä useamman naisen ja miehen lykkäämään perheen perustamista. Kun asunto- ja opintolainat vielä painavat päälle, ei ensimmäisenä tule mieleen hankkia uutta menoerää. Pääkaupunkiseudulla synnyttäjien keski-ikä on jo yli 30 vuotta, kun se koko maassa jää hiukan alle.
Julkaistu 27.6.2006

Samaan aikaan kun lastenhankinta on siirtynyt yhä myöhäisemmäksi on lapsettomuus yleistynyt. Aila Tiitinen, Hyksin naistenklinikan osastonylilääkäri kertoo, että yksi merkittävä syy lienee se, että iän myötä hedelmällisyys heikkenee.

- Nainen on hedelmällisin noin 25. ikävuoden paikkeilla. Vaikka yksilölliset vaihtelut ovat huomattavia, alkaa hedelmällisyys laskea noin 30-vuotiaana ja selvemmin 35-vuotiaana, Tiitinen toteaa.

Miesten tilanne on hiukan parempi, sillä miehestä voi tulla isä vielä pappaiässä. Tosin miehenkin hedelmällisyys lienee huipussaan noin 25-30-vuotiaana.

Vanhassa ei aina vara parempi

Iän vaikutukset hedelmällisyyteen ovat moninaisia, mutta tärkein tekijä on naisen sukusolujen eli munasolujen vanheneminen. Munasolut kehittyvät munasarjassa jo sikiöaikana. Toisin sanoen munasolut ovat yhtä vanhoja kuin nainen itse ja elämä kuluttaa niitä siinä missä naistakin. Iäkkään naisen munasolut eivät enää hedelmöity yhtä helposti, sillä ajan myötä niistä tulee yhä heikompilaatuisia. Munasoluissa havaittavat kromosomimuutokset lisääntyvät myös iän myötä, mikä saattaakin olla yksi hedelmällisyyttä alentava tekijä. Miehellä ikä ei tule yhtä nopeasti vastaan. Periaatteessa mies on hedelmällinen niin kauan kuin pystyy harrastamaan seksiä, sillä miehen sukusoluja eli siittiöitä syntyy koko ajan lisää.

- Toisaalta iän vaikutusta miehen hedelmällisyyteen on tutkittu huomattavasti naisten hedelmällisyyttä vähemmän. Se on ihan ymmärrettävää, sillä harvoin 70-vuotiaalla miehellä on niin nuorta puolisoa, että lastenhankinta olisi ajankohtaista. Kyllä se naisen hedelmällisyys on yleensä rajoittava tekijä, Tiitinen summaa.Iän vaikutusta hedelmällisyyteen on vaikea ennustaa yksilötasolla, sillä vaihdevuosien alkamisajankohta vaikuttaa siihen milloin hedelmällisyys loppuu. Etukäteen ei voida tietää kuka voi tulla raskaaksi iäkkäänä.

- Jos naisen vaihdevuodet alkavat 45-vuotiaana niin kyllä hänen hedelmällisyytensä on ollut aika olematon jo nelikymppisenä. Toisaalta taas nainen, jonka vaihdevuodet alkavat vasta viidenkympin paremmalla puolella, on vielä 40-vuotiaana kohtalaisen hedelmällinen, Tiitinen toteaa.

Tulehdus tukkii röörit

Hedelmällisyyttä alentavat myös muut tekijät kuten tupakointi, syömishäiriöt, huonot ravintotottumukset ja sukupuolielintulehdukset. Naisen tullessa vanhemmaksi hänelle ehtii kehittyä enemmän tulehduksia ja muita sairauksia kuten endometrioosi ja kohtumyoomia, jotka voivat alentaa hedelmällisyyttä. Myös miehellä sukupuolitautien aiheuttamat vauriot voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä.

Arvioiden mukaan joka kuudes pariskunta kärsii jossain elämänsä vaiheessa lapsettomuudesta. Jos raskautta on yritetty aktiivisesti vuoden ajan eikä vauvaa kuulu, kannattaa suunnata lääkärin puheille. Tällöin aloitetaan lapsettomuustutkimukset ja mahdolliset hoidot. Aila Tiitinen kehottaa iäkkäämpiä pariskuntia hakeutumaan hoitoon mahdollisimman pian, sillä myös hedelmöityshoitojen teho alenee iän myötä. Yli 38-vuotiaille ei tosin enää tehdä julkisen sairaanhoidon puolella koeputkihedelmöityksiä.

Ikä tuo viisautta, muttei terveyttä

Vaikka nainen hedelmöittyisi, saattaa ikä vaikuttaa muilla tavoin raskauteen. Mitä iäkkäämpi äiti, sitä suurempi vaara on, että lapsi syntyy keskosena.

- Vanhemman naisen raskauteen liittyy aina suurempi raskauskomplikaatioiden vaara. Raskauden aikainen sokeritauti, raskausmyrkytys ja sikiön kasvun hidastuminen ovat sitä yleisempiä, mitä vanhempi odottaja on. Myös keskenmenoriski on huomattavasti suurempi, Tiitinen luettelee.

Äidin iäkkyys lisää myös sikiön sairausriskiä. Kromosomipoikkeavuudet ovat yleisempiä vanhempien naisten vauvoilla ja riski saada Downin syndroomaa sairastava lapsi kasvaa iän myötä.

- Tietenkään lääkäri ei voi määrätä milloin pitäisi hankkiutua raskaaksi, mutta sen voi sanoa ettei kannata jättää lastenhankintaa liian myöhäiseksi. Hedelmällisyyteen voi toki vaikuttaa jonkin verran itsekin. Ylipainoa ja tupakointia pitäisi välttää. Lisäksi jos on useita seksikumppaneita niin kannattaisi käyttää kondomia, jotta välttyisi hedelmällisyyteen vaikuttavilta tulehduksilta, Tiitinen toteaa lopuksi.

Copyright Duodecim 2003.

Kommentoi »