Investoi parisuhteeseen!

Investoi parisuhteeseen!
Toinen toistaan ei voi tuntea kunnolla, jollei ensin opettele tuntemaan itseään.
Julkaistu 16.6.2009

Nykyään investoidaan ennennäkemättömällä tarmolla ja ajankäytöllä koulutukseen, uraan ja harrastuksiin. Kielikurssimatkaasi Dubliniin tai kokkauskurssiasi Thaimaassa ei kukaan ihmettele, mutta harvoin edes kuulee kenenkään käyneen parisuhdekurssilla.

Miksi emme satsaa enempää asiaan, joka on osa jokapäiväistä elämäämme: parisuhteeseemme? Vaikka se on elämämme tärkein ihmissuhde ja vaikka sen tila vaikuttaa elämänlaatumme ratkaisevasti.

Psykologi Ilona Rauhalan vertaus osuu naulankantaan vertauskuvallaan ajokortista: Sijoitamme ajokorttiin sen kummemmin ajattelematta 1 500 euroa. Mutta miksi emme suorita parisuhdeajokorttia? Parisuhteesta on nykyisin tieteellisiin tutkimuksiin perustuvaa tietoa. Parisuhdetietoutta voi siis oikeasti opiskella.

Oletko sinä koskaan ollut parisuhdekurssilla? Entä oletko ikinä lukenut parisuhdekirjaa? Olisiko syytä päivittää tietämystäsi? Ei ehkä ole ollut syytä, kun ei ole ollut pakko. Kannattaisi juuri siitä syystä.

– Tavallisessa arjessa juna on hyvä pitää hyvässä vauhdissa, jotta matka ei katkea, vaikka radalle sattuisi vähän töyssyjäkin. Töyssyjä tuppaa tulemaan jokaiselle. Ihmisillä on nykyisin niin paljon projekteja, että välillä ei ole aikaa toiselle. Tällaisiakin tilanteita varten on järkevää kerätä vauhtia varmuuden vuoksi, neuvoo Väestöliiton psykologi Keijo Markova.

Oletko kartalla parisuhteessasi? 

Elävä yhteys omaan kumppaniin syntyy sanoista ja toisen sanojen kuuntelemisesta. Ei kuitenkaan pelkästään sanoista, sillä tekojen on oltava linjassa puheiden kanssa.

Myös toisen tunteminen on tärkeää. Toisen tuntee, kun häneen säilyttää yhteyden. Kumppanin kanssa keskustellessa oppii tuntemaan myös itsensä, kunhan vain kuuntelee, mitä ajattelee ja tarvitsee.

Omista ja toisen ajatuksista, tunteista sekä tarpeista kannattaa ja pitää olla kärryillä. Kärryillä pysyy parhaiten, kun pitää korvansa ja silmänsä auki tavallisessa arjessa. Keskustelemista ja toisen ”näkemistä” ei tarvitse jättää kynttiläillallisille tai siirtää kesäloman alkuun. Vartti päivässä on parempi kuin kynttiläillallinen neljä kertaa vuodessa!

– Pidä suhde elävänä arjessa, niin et vasta menetyksien kautta ymmärrä, mikä on elämässä tärkeää, neuvoo Markova.

Parisuhteeseen kannattaa panostaa tietenkin siinä suhteessa kuin suhteeseen kohdistaa odotuksia. Kaikki eivät edes halua oikeaa parisuhdetta: rakastavaa, lämmintä, läheistä ja intiimiä suhdetta. Sama pätee esimerkiksi seksiin. Voi olla, että kumpikin osapuoli on tyytyväinen seksittömyyteen tai hyvin vähäisiin seksikertoihin. Tällöin asia on kunnossa.

Kaikki siis riippuu pitkälti siitä, mitä sinä haluat. Mitä kumppanisi haluaa? Ja miten sovitatte yhteen tarpeenne? Väärin tai vääriä asioita ei voi haluta – ei edes kumppanisi. Tiedätkö, mitä itse haluat? Tunnetko itsesi ja osaatko kuunnella tarpeitasi? Entä oletko ilmaissut tarpeesi kumppanillesi? Kaikki kun eivät ole ajatustenlukijoita.

Usein kannattaa aloittaa itsestä – varsinkin, kuten terapeutti Sinikka Savander toteaa – toista ei voi muuttaa, ainoastaan itseään.

Ystävyyttä, romantiikkaa ja seksiä 

Työ parisuhteen hyväksi ei lopu koskaan, sitä tulee huoltaa ja vaalia jatkuvasti. Siihenkään ei voi tuudittautua, että on tuntenut toisen todella hyvin. Me ihmiset kun muutumme matkamme varrella, ja myös ajatuksemme ja tarpeemme muuttuvat.

Amerikkalainen parisuhdeguru John Gottman on tutkinut parisuhdetta ja pariskuntia yli 30 vuoden ajan. Yksi hänen keskeisimmistä löydöksistään on ystävyys. Hänen mielestään parisuhde perustuu ennen kaikkea ystävyyteen ja kunnioitukseen. Se on siis ystävyyttä höystettynä romantiikalla, intohimolla ja seksillä.

Toinen Gottmanin ”totuuksista” on, että onnellisessa liitossa parit käsittelevät ristiriitojaan lempeästi ja myönteisesti.

Ristiriidat ovat väistämättömiä, ja osa niistä saattaa jopa olla ratkaisemattomia. Siitä huolimatta onnellisessa liitossa elävät eivät lukkiudu asemiinsa vaan jatkavat ristiriidoista puhumista kuunnellen toistensa näkemyksiä. Kannattaa laittaa korvan taakse!

Unohda täydellisyyspyrkimykset parisuhteessa. Täydellistä parisuhdetta ei ole, koska jokainen ihminen on epätäydellinen.

Kommentoi »