Sairaudet

Insuliinipumput perinteisiä pistoksia parempia lapsidiabeetikoille

Nuoruustyypin diabetesta sairastavien lasten sokeritasapaino pysyy paremmin hallinnassa, jos he käyttävät insuliinipumppuja perinteisten insuliinipistosten sijaan.

28.8.2013 Terve.fi

Nuoruustyypin diabetesta sairastavien lasten sokeritasapaino pysyy paremmin hallinnassa, jos he käyttävät insuliinipumppuja perinteisten insuliinipistosten sijaan. Insuliinipumppuja käyttäville sattuu myös vähemmän komplikaatioita, tuore tutkimus osoittaa.

Insuliinipumppu on sähköinen laite, joka automaattisesti annostelee potilaan insuliiniannokset ihoon asennetun katetrin välityksellä. Aterian yhteydessä pumpusta saa myös aterian hiilihydraattimäärään suhteutetun annoksen nappia painamalla. Insuliinipumpun ansiosta potilaan insuliinin saanti voidaan saada luonnollisemmaksi kuin pistoksilla.

Australialaistutkijoiden tutkimus on merkittävä, sillä se on suurempi ja pitempi kuin yksikään aikaisempi insuliinipumppututkimus lapsilla. Tutkimukseen osallistui 345 nuoruustyypin diabetesta sairastavaa keskimäärin yksitoistavuotiasta lasta, jotka käyttivät insuliinipumppuja. Heitä verrattiin yhtä moneen insuliinipistoksilla hoidettavaan samanikäiseen.

Tutkimuksen ajan insuliinipumppua käyttäneiden veren glukoositasot pysyivät paremmalla tasolla kuin insuliinipistoksia käyttäneiden ja tämä vaikutus havaittiin halki seitsenvuotisen seurannan. Pumppuhoito vähensi myös vakavia hypoglykemioita eli veren sokeritasojen vaarallista vajoamista sekä insuliinin puutteen aiheuttamaa ja sairaalahoitoa vaativaa ketoasidoosia.

Havaintojensa pohjalta tutkijat pitävät insuliinipumppuja turvallisina ja tehokkaina lapsipotilaille. Suurimman avun saivat lapset ja nuoret, joiden glukoositasapaino oli huonolla tolalla insuliinipumppuhoidon alkaessa.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Diabetologia-lehdessä.

Lähde: Diabetologia 2013

Lue myös:

Lääkärikirja: Diabetes, tyyppi 1

Lasten diabetes yleistyy Suomessa

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi