Kauneus ja Terveys

Hyppää tieltä!

Hyppää tieltä!
Kesän kuumin juoksutrendi on trail running. Se tarkoittaa juoksemista muulla kuin asfalttialustalla: hiekkateillä, nurmikentän reunoilla tai metsässä.
Julkaistu: 11.6.2010
Jos tavallinen juoksulenkkisi tuntuu puuduttavalta, lähde rohkeasti luontoon kokeilemaan erilaisia lenkkejä. Juokse poluilla, pellonreunoilla, nurmikon reunalla, metsässä. Valmiita, merkittyjä hiekkateitä, pururatoja ja polkuja on joka puolella Suomea.
On jopa pieni ihme, ettei maastossa juokseminen ole Suomessa suositumpaa. Sen sijaan esimerkiksi Keski-Euroopassa järjestetään ahkerasti trail running -tapahtumia ja aiheen ympärille on perustettu omia lehtiäkin.
Kun puikkelehdit yli juurakoiden ja kantojen, keskivartalosi lihakset saavat uutta haastetta ja kehittyvät kuin huomaamatta. Juoksu on maastossa muutenkin tehokkaampaa kuin tasaisella alustalla eteneminen. Lisäksi mieli lepää luonnon keskellä.

Millainen tossu? 

  • Trail running -juoksu vaatii oman tossunsa, sillä pohjan on oltava pitävä myös esimerkiksi märillä kallioilla.
  • Epätasaisella alustalla kengän pitää tukea jalkaa hyvin ja samalla suojata esimerkiksi teräviltä kiviltä.
  • Kuraantuminen ei haittaa, sillä tossun voi huuhdella lenkin jälkeen.
  • Saatavilla on myös Gore-Tex-kalvolla suojattuja juoksukenkiä, jotka pitävät täysin vettä.

Ota nautinto irti! 

  • Juokse itsellesi sopivalta tuntuvaa vauhtia. Vaihteleva maasto takaa treenin tehokkuuden.
  • Opettele kevyt ja taloudellinen askellus. Oikean juoksutekniikan löytyessä huomaat, että treenaat koko vartaloasi, et vain jalkojasi.
  • Jos et tunne maastoa entuudestaan, voit juosta saman polun edestakaisin. Polku näyttää ja tuntuu aivan erilaiselta, kun kohtaat esteet eri suunnasta.
  • Opi nauttimaan luonnosta samalla, kun nautit liikunnasta.
  • Trail runningiin sopivat juoksukengät tukevat jalkaasi oikein, ja näin ne helpottavat askellustasi.

4 tapaa juosta 

Road running on juoksemista kovilla alustoilla ja asfaltilla. Track and field running on ratajuoksua.
Trail running on juoksemista muulla kuin asfalttialustalla, muun muassa poluilla, metsissä ja hiekkateillä. Maastojuoksu on trail runningia, mutta niin on myös tien pientareella juokseminen. Siksi näitä ei mielellään käytetä synonyymeinä.
Vinkit antoi seikkailu-urheilija Noora Pinola. Hänen joukkueensa tuli viime talvena kahdeksanneksi maailman pisimmässä seikkailu-urheilukisassa Chilessä. Joukkueet kilpailivat pysähtymättä yhdeksän päivää. Välillä nukuttiin vain muutamia tunteja. Juttua varten haastateltiin myös Sarianne Rantasta Salomonilta.  
Kommentoi »