Terve.fi

Huono sisäilma haittaa keuhkoahtaumaa sairastavia

Huono sisäilma haittaa keuhkoahtaumaa sairastavia
Huono sisäilma ei ole hyväksi kellekään, mutta erityisesti siitä voivat kärsiä keuhkoahtaumatautia sairastavat. Lue lisää.
Julkaistu: 3.9.2007

Huono sisäilma ei ole hyväksi kellekään, mutta erityisesti siitä voivat kärsiä keuhkoahtaumatautia sairastavat. Skotlannissa tehdyn tutkimuksen mukaan oireilu liittyy sisäilman pienhiukkasiin.

Ulkoilman pienhiukkaset on yhdistetty keuhkoahtaumatautia sairastavien oireiluun, mutta sisäilman vaikutukset ovat jääneet vähemmälle huomiolle, vaikka useimmat ihmiset viettävät suurimman osan vuorokaudesta sisätiloissa.

Tulosten perusteella monien potilaiden kotien sisäilmassa PM 2,5 -hiukkasia oli huomattavan suuria määriä, ja suuri osa niistä tuli tupakansavusta.

Tutkimukseen osallistuneista 148 potilaasta 40 prosenttia tupakoi, mutta savuttomistakin lähes viidennes asui huoneistoissa, joissa tupakoitiin. Sisäilman pienhiukkaset liittyivät potilaiden itsensä arvioimaan oireiluun riippumatta siitä tupakoiko potilas vai ei.

Aiemmissa sisäilman ja keuhkoahtaumataudin yhteyksiä selvittäneissä tutkimuksissa ei useinkaan ole huomioitu tupakoitsijoita, minkä takia sisäilman epäpuhtauksien vaikutusta on ehkä aliarvioitu, uskovat tutkijat.

Kommentoi »