Terve.fi

Huoli ilmastonmuutoksesta yhteydessä ahdistuneisuuteen ja masennukseen

Huoli ilmastonmuutoksesta yhteydessä ahdistuneisuuteen ja masennukseen

Ahdistuneisuus ja masennus ovat yleisempiä henkilöillä, jotka kantavat huolta ilmastonmuutoksesta. Lue lisää.
Mainos

Yhdysvalloissa tehtiin tutkimus amerikkalaisten mielenterveydestä ja tutkimuksessa havaittiin, että ahdistuneisuus ja masennus ovat yleisempiä henkilöillä, jotka kantavat huolta ilmastonmuutoksesta. Yhteyden todettiin olevan voimakkain naisilla sekä matalatuloisimmilla henkilöillä.

Maapallon tulevaisuudesta huolehtivilla henkilöillä todettiin varsinkin unettomuutta, yksinäisyyttä ja voimakasta uupumusta. Arizonan yliopiston tutkijat toteavatkin tutkimuksessaan, että ilmastonmuutos on pitkäaikainen globaali stressitekijä.

Ilmastonmuutoksen vuoksi ahdistuminen ei ole täysin mielivaltaista. Onhan uhkakuva aika paha. Ilmastontutkijat ennustavat muun muassa, että merenpinta tulee nousemaan huomattavasti, lämpötilat muuttuvat äärimmäisiksi ja laajat alueet muuttuvat täysin elinkelvottomiksi.

Vuonna 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa päätettiin vähentää ihmisten aiheuttamia kasvihuonepäästöjä, mutta maailman toiseksi suurin saastuttaja, Yhdysvallat, on pysytellyt pois sopimuksen piiristä.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 342 henkilöä. Tutkimus toteutettiin kyselylomakkeella internetissä. Mielenkiintoista oli, että ihmiskunnan tulevaisuudesta huolissan olevilla henkilöillä ei todettu olevan tavallista enempää oireita, mutta muiden eläinlajien, kasvien ja luonnon puolesta huolissaan olevilla yhteys oli voimakas.

Ilmastonmuutoksen on todettu aiemminkin aiheuttavan mielenterveysongelmia, kuten traumaperäistä stressihäiriötä luonnonkatastrofien uhreille. Tämä on kuitenkin ensimmäinen tutkimus, jossa todetaan ilmastonmuutoksen itsessään olevan jokapäiväinen stressinlähde.

Lähde: Science Direct 2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kuumeneva ilmasto on paljon suurempi uhka kuin arvaammekaan

Julkaistu: 3.3.2018