Jalkojen terveydestä kannattaa pitää huolta samalla tavalla kuin yleisterveydestäkin. Nämä kaksi linkittyvät vahvasti yhteen, joten ei ole yhdentekevää, miten jalkasi voivat. Yleisimpiä jalkainfektioita ovat jalka- ja kynsisieni sekä syylät.
Varvasvälisilsa on yleisin jalkaongelma, ja sitä esiintyy yleensä yhden tai kahden varpaan, yleensä uloimmaisten, välissä. Jalka- ja kynsisieni on yleensä varttuneempien vaiva ja lapsilla niitä todetaan harvemmin.
− Yleisiä oireita ovat kutina, halkeilu ja punoitus. Positiivista on, että jalkasieni on nopea hoitaa ja menee yleensä ohi jo viikossa tai kuukaudessa lääkeaineesta riippuen, kertoo Itä-Suomen yliopiston apteekin proviisori Susanna Ketonen.
Kynsisienen hoito vaatii aikaa
Hoitamattomana jalkasieni voi poikia lisää ongelmia, sillä sieni voi levitä myös kynteen. Kynsisienestä kärsii joka kymmenes ja se voi oireilla moninaisesti. Tämän vuoksi se on usein jalkasientä vaikeampi tunnistaa.
– Sieni kasvaa kynnen alla tai sen sisällä aiheuttaen kynnen haurastumista tai paksuuntumista. Myös kynnen väri voi muuttua. Joissakin tapauksissa kynsi voi irrota joko osittain tai kokonaan.
Haitta on usein aluksi kosmeettinen kynnen ulkonäön muututtua rumaksi. Jos infektio pääsee kuitenkin pahaksi, voi se haitata jokapäiväistä elämää.
− Paksuuntumisen takia kynttä voi olla vaikea leikata tai kenkä voi painaa. Irronnut kynsi voi aiheuttaa myös kipua. Hoito on hyvä aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja sitä varten löytyy apteekeista itsehoitotuotteita, Ketonen kertoo.
Ketonen muistuttaa, että kynsisienen hoitaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Itsehoitotuotteiden, kuten Excilorin hoitoliuoksen ja -kynän, käyttöä tulee jatkaa niin kauan, että sairastunut kynsi on kasvanut ulos ja tilalla on kokonaan uusi. Muussa tapauksessa on vaarana, että infektio lähtee leviämään uudestaan.
− Kannattaa muistaa, että varpaankynsi kasvaa noin millimetrin kuukaudessa. Siitä huolimatta jo kuukaudessa näkee, alkaako hoito tepsiä eli onko tilalle kasvanut kynsi terve. Itsehoitotuotteen ansiosta kynnen pinnasta tulee epäsuotuisa kynsisienelle. Kannattaakin muistaa, että infektio voi levitä uudestaan, jos hoidon lopettaa liian aikaisin.

Tarkkaavaisuutta paljain jaloin liikkuessa
Syyliä esiintyy etenkin lapsilla. Tähän vaikuttaa se, että syylät ovat papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamia, eikä lasten immuunijärjestelmä ole vielä täysin kehittynyt. Syylät leviävät ihmisestä ja myös kehonosasta toiseen.
− Syylä voi levitä ihorikon välityksellä, joten on erityisen tärkeää olla koskematta niihin. Virusta ei voi tuhota millään, mutta apteekeissa myytävillä hoitotuotteilla herätellään kehon omaa immuunipuolustusta. Hoidossa on tärkeää säännöllisyys ja pitkäjänteisyys. Lääkäriin tulee mennä, jos syylät eivät reagoi itsehoitoon, niitä on paljon ja silloin, kun syylä on hankalassa tai epätyypillisessä paikassa. Yleensähän niitä on eniten käsissä ja jaloissa, Ketonen kertoo.
Otollisia paikkoja syylien sekä kynsi- ja jalkasienen leviämiselle ovat muun muassa kylpy- ja pukuhuoneet, uima-allasalueet sekä yleiset suihku- ja saunatilat.
− Moni muistaa olla varovainen suihkutiloissa, mutta pukuhuoneessa tarkkaavaisuus saattaa unohtua. Tämän takia ne ovat potentiaalinen paikka tartunnoille. Myös hautovat kengät ja kosteus luovat hyvän maaperän jalka- ja kynsisienelle.
Infektioita voi ehkäistä pesemällä ja kuivaamalla jalat huolellisesti. Jalkoja voi suojata myös käyttämällä omia tossuja tai käyttämällä Excilorin uutta 3in1 Suojasuihketta, jonka on kliinisesti todettu antavan kahdeksan tunnin suojan.
− Suihke muodostaa iholle ja kynsille suojaavan kalvon, joka tekee pinnasta epäsuotuisan mikrobeille ja sienille. Vedenkestävä kalvo on erittäin ohut, eikä tahmaa käytössä. Suihketta voi käyttää kaksivuotiaasta eteenpäin, kertoo Brand Manager Annika Auramo Sirowalta.
Tiesitkö tämän jalkainfektioista?
- Kynsisieni on yksi yleisimmistä kynsisairauksista, ja sitä esiintyy lähes yksinomaan aikuisilla, lähinnä varpaissa. Liiallinen kosteus ja hikoilu edesauttavat kynsisienen leviämistä. Sieni kasvaa kynnen alla tai sen sisällä aiheuttaen kynnen paksuuntumista tai haurastumista. Myös kynnen väri voi muuttua.
- Jalkasieni on yleisin jaloissa esiintyvä infektio. Tyypillisiä oireita ovat kutina, halkeilu ja punoitus. Hoitamattomana infektio voi levitä myös kynteen.
- Syylät ovat papilloomaviruksen aiheuttamia ihomuutoksia, jotka tarttuvat helposti. Vaiva on yleinen etenkin lapsilla.
- Kynsisientä voi hoitaa itsehoitotuotteilla, kuten Excilorin hoitoliuoksella ja -kynällä. Muista jatkaa kuuria niin pitkään, että kynsi on kokonaan uusiutunut. Muuten infektio voi levitä uudestaan.
- Kynsi- ja jalkasientä sekä syyliä voi ennaltaehkäistä Excilorin 3in1 Suojasuihkeella, joka antaa kahdeksan tunnin suojan.