
Tarkista syömisesi ruokakolmion avulla
Tarkista, että ateriasi sisältää sopivasti maitotuotteita, vähemmän punaista lihaa ja runsaasti kasviksia.
Riittävästi maitotuotteita
Nauti uusien suositusten mukaan 5–6 dl nestemäisiä maitotaloustuotteita eli maitoa, piimää, jogurttia, viiliä tai rahkaa sekä lisäksi 2–3 viipaletta juustoa. Maidon tai piimän voi korvata kalsiumilla ja D-vitaminoidulla soija- ja kauramaidolla.
Lisää kasviksia
Kasvikset muodostavat ruokavalion perustan viljavalmisteiden sijaan. Tankkaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja vähintään puoli kiloa päivässä. Määrä sisältää myös keitto-, pata- tai vokkiruoissa olevat kasvikset. Puolet päivän kasvissaldosta voi koota syömällä pari hedelmää ja yhden annoksen marjoja.
Pähkinät ja palkokasvit
Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan syötäväksi pieni kourallinen päivässä. Käytä proteiininlähteinä useammin palkokasveja, kuten herneitä papuja sekä linssejä.
Vähemmän punaista lihaa
Kiinnitä huomiota erityisesti punaisen lihan eli sian, naudan ja lampaan lihan määrään. Tarkkaile myös lihavalmisteiden eli lihaleikkeleiden ja pekonin käyttöä. Viikossa suositeltava määrä on korkeintaan 500 grammaa kypsää lihaa tai lihavalmisteita.
Sattumat
Ruokavalion pitää joustaa. Kohtuullinen määrä herkkuja kuuluu terveelliseen ruokavalioon.