Terve.fi

Helle voi olla vaaraksi terveydelle - näillä vinkeillä torjut terveysriskin

Helle voi olla vaaraksi terveydelle - näillä vinkeillä torjut terveysriskin
Helteestä kärsivät eniten lapset, ikääntyneet ja sairaat. Lue miten helteen aiheuttamaa terveysriskiä voi torjua.
Julkaistu: 13.7.2010

Helteestä kärsivät eniten lapset, ikääntyneet ja sairaat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos neuvoo, miten helteen aiheuttamaa terveysriskiä voi torjua.

Helteellä kannattaa toimia näin:

  • Pitää juoda runsaasti, eikä ainoastaan vettä vaan myös esimerkiksi mehuja tai kivennäisvettä, jotta  kehon suolatasapaino ei vaarannu.
  • Alkoholin ja kahvin juomista on syytä välttää.
  • Helteellä tulee välttää myös raskasta ruumiillista ponnistelua, pukeutua vain kevyesti ja suojata pää, sekä pysytellä varjossa tai sisätiloissa.
  • Sisätiloissa on huolehdittava läpivedosta tai käytettävä tuulettimia tai ilmastointia – myös kylmä suihku auttaa. Verhot tai sälekaihtimet auttavat viilentämään huoneita.

Helteestä aiheutuvan lämpöuupumisen oireet yleensä hellittävät, kun juo lisää nestettä, viilentää kehoa ja lepää.

Jos uupumisen oireet ovat voimakkaita tai pitkittyvät, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Lämpöuupumisen oireita ovat:

  • kuiva suu ja heikko olo
  • pahoinvointi
  • päänsärky
  • kova hikoilu
  • lihaskivut ja kouristukset

Tilan pahentuessa lämpöhalvaukseksi hikoilu loppuu ja iho muuttuu kuivaksi ja punoittavaksi, hengitys vaikeutuu ja henkilö muuttuu sekavaksi. Lämpöhalvaus on aina henkeä uhkaava ja vaatii välitöntä hoitoa.

Huolehdi toisista helteellä

Viranomaiset muistuttavat, että lapsilla ja ikääntyneillä sopeutumismekanismit eivät ole yhtä tehokkaita kuin työikäisellä väestöllä, joten he kuuluvat riskiryhmiin. Myös monet krooniset sairaudet altistavat helteen aiheuttamille vakaville terveyshaitoille, esimerkkinä sydän ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet kuten keuhkoahtaumatauti sekä munuaissairaudet ja diabetes. Osa lääkkeistä kuten virtsan eritystä lisäävät ja hikoilua vähentävät lääkkeet lisäävät myös helteestä aiheutuvaa terveysriskiä.

Ensiarvoisen tärkeää on, että suomalaiset huolehtisivat varsinkin ikääntyneistä läheisistään helteen aikana, ja tunnistaisivat helleuupumisen oireet, THL muistuttaa.

Lähde: THL:n tiedote 12.7.2010

Lue lisää

Kommentoi »