Voi hyvin

Haukkaa hamppua - pysyt terveenä


Ekologinen terveyskasvi sisältää runsaasti proteiinia, hyviä rasvoja ja kuitua. Testaa hamppupihvit!
Kuvat Fotolia

Rouhetta, öljyä, siemeniä, mehua, karkkia. Kauppojen hyllyille on ilmestynyt vaikka mitä hampputuotteita. Kannattaako niitä haarukoida suuhunsa?

– Kannattaa. Hampussa on äärettömän hyvälaatuista rasvaa ja paljon kivennäisaineita, kuitua ja proteiinia, vastaa­ laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Mielikuva hampusta sätkään käärittynä kasvina on vanhentunut. Öljy- ja kuituhamppu, joita käytetään elintarvikkeisiin, eivät sisällä päihdyttäviä ainesosia. Ravitsemuksellisesti hampun koostumus on hyvä. Hamppu sisältää pääasiassa moni­tyydyt­tymätomiä rasvoja. Putkonen ­suosittelee hamppuöljyä esimerkiksi kala-­allergikolle, jolla omega-3- ja omega- 6-rasvahappojen saanti voi jäädä muuten vähäiseksi.

Hyvä koostumus aminohappoja

Sadassa grammassa hampunsiemeniä on 24 grammaa proteiinia ja 27 grammaa kuitua. Hampun aminohappokoostumus on hyvin monipuolinen muihin kasviproteiineihin verrattuna. Se on myös ekologinen viljelykasvi, joka sopii viljeltäväksi Suomessa. Tuottajien mukaan hamppu tarvitsee vain vähän vettä kasvaakseen.

Vaikka hampputuotteiden ­määrä on kasvanut, niiden menekki on selvästi pienempää kuin soijan ja tofun. ­Tavallisesta kaupasta hampputuotteita ei juuri löydä, eikä tarjolla ole kovin paljon hamppuruokaohjeita.

– Käyttö ei ole monipuolista, jos ­ihmisten pitää itse keksiä, kuinka käyttää hampputuotteita.

Kokeile hamppurouhetta

Leena Putkonen käyttää hamppuöljyä salaatinkastikkeena. Puuroon ja salaattiin hän lisää ­paahdettuja tai paahtamattomia hampunsiemeniä.

Jos leivot leipää, voit korvata osan ­muista jauhoista hamppujauhoilla. ­Annostelussa kannattaa olla varovainen, sillä hampun maku on voimakas. Putkosen mielestä hamppurouhetta kannattaa laittaa myös laatikkoruokiin, kuten makaronilaatikkoon.

Hampputuotteet ovat vielä hintavia. Lapsiperheen viikossa juomaa maitomäärää ei tee mieli korvata hamppujuomalla, joka maksaa kuutisen euroa litra.

Hampusta on moneksi

1. Ravinnossa. Elintarvikkeissa käytettävät hamppulajikkeet ovat öljy- ja kuituhamppu. EU tukee öljy­hampun viljelyä Suomessa, ja se on myös vientituote. Suurin osa meillä viljeltävästä hampusta on Finola-lajiketta. Päihdyttävän tetrahydrokannabinolin (THC) pitoisuus on tässä lajikkeessa vähäinen, vain alle 0,2 prosenttia. ­Päihdehampussa se voi olla jopa 25 prosenttia.

2. Lääkkeissä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan hampunsiemenöljyn syöminen voi helpottaa atopian oireita.

Sopiva annostus atoopikoille on kaksi ruokalusikallista öljyä päivässä. Kun oireet helpottivat, testihenkilöt pystyivät vähentämään atopialääkitystä.

3. Kankaissa. Kudottu hamppukangas on pellavakankaan kaltaista. Se sopii parhaiten kesävaatteisiin, kasseihin ja verhoihin.

4. Kosmetiikassa. Hamppua on esimerkiksi käsivoiteissa.

5. Eläinten rehussa. Öljyhamppu sopii myös rehun raaka-aineeksi.

Lähteet: Ruokatieto Yhdistys, Finola Ky, Itä-Suomen yliopisto, Linotte Oy ja Murtolan HamppuFarmi.

Hamppu-porkkanapihvit

(10 pihviä)

1 ½ dl hampunsiemeniä

1 ½ dl vettä

1 dl porkkanasosetta

2 tl curryjauhetta

1 rkl kuivattua persiljaa

¾ tl suolaa

2 dl kaurahiutaleita

½ dl grahamjauhoja

rypsiöljyä paistamiseen

1. Paahda hampunsiemeniä keskilämmöllä kuivalla paistinpannulla.

2. Murskaa siemenet

veden kanssa. Sekoita murska nesteineen muihin aineisiin ja muotoile massasta pihvejä.

3. Paista pihvejä 3–4 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa esimerkiksi perunamuusin kanssa.

Koko juttu on julkaistu Voi Hyvin -lehdessä 3/2016

Julkaistu: 7.6.2016