Terveys

Haukkaa hamppua - pysyt terveenä

Ekologinen terveyskasvi sisältää runsaasti proteiinia, hyviä rasvoja ja kuitua.

Teksti Emmi Oksanen
Kuvat Fotolia
7.6.2016 Voi hyvin

Rouhetta, öljyä, siemeniä, mehua, karkkia. Kauppojen hyllyille on ilmestynyt vaikka mitä hampputuotteita. Kannattaako niitä haarukoida suuhunsa?

– Kannattaa. Hampussa on äärettömän hyvälaatuista rasvaa ja paljon kivennäisaineita, kuitua ja proteiinia, vastaa­ laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Mielikuva hampusta sätkään käärittynä kasvina on vanhentunut. Öljy- ja kuituhamppu, joita käytetään elintarvikkeisiin, eivät sisällä päihdyttäviä ainesosia. Ravitsemuksellisesti hampun koostumus on hyvä. Hamppu sisältää pääasiassa moni­tyydyt­tymätomiä rasvoja. Putkonen ­suosittelee hamppuöljyä esimerkiksi kala-­allergikolle, jolla omega-3- ja omega- 6-rasvahappojen saanti voi jäädä muuten vähäiseksi.

Hampussa on hyvä koostumus aminohappoja

Sadassa grammassa hampunsiemeniä on 24 grammaa proteiinia ja 27 grammaa kuitua. Hampun aminohappokoostumus on hyvin monipuolinen muihin kasviproteiineihin verrattuna. Se on myös ekologinen viljelykasvi, joka sopii viljeltäväksi Suomessa. Tuottajien mukaan hamppu tarvitsee vain vähän vettä kasvaakseen.

Vaikka hampputuotteiden ­määrä on kasvanut, niiden menekki on selvästi pienempää kuin soijan ja tofun. ­Tavallisesta kaupasta hampputuotteita ei juuri löydä, eikä tarjolla ole kovin paljon hamppuruokaohjeita.

– Käyttö ei ole monipuolista, jos ­ihmisten pitää itse keksiä, kuinka käyttää hampputuotteita.

Kokeile hamppurouhetta

Leena Putkonen käyttää hamppuöljyä salaatinkastikkeena. Puuroon ja salaattiin hän lisää ­paahdettuja tai paahtamattomia hampunsiemeniä.

Jos leivot leipää, voit korvata osan ­muista jauhoista hamppujauhoilla. ­Annostelussa kannattaa olla varovainen, sillä hampun maku on voimakas. Putkosen mielestä hamppurouhetta kannattaa laittaa myös laatikkoruokiin, kuten makaronilaatikkoon.

Hampputuotteet ovat vielä hintavia. Lapsiperheen viikossa juomaa maitomäärää ei tee mieli korvata hamppujuomalla, joka maksaa kuutisen euroa litra.

Kokeile herkullisia hamppu-porkkanapihvejä. Resepti täällä!

Hampusta on moneksi

  1. Ravinnossa. Elintarvikkeissa käytettävät hamppulajikkeet ovat öljy- ja kuituhamppu. EU tukee öljy­hampun viljelyä Suomessa, ja se on myös vientituote. Suurin osa meillä viljeltävästä hampusta on Finola-lajiketta. Päihdyttävän tetrahydrokannabinolin (THC) pitoisuus on tässä lajikkeessa vähäinen, vain alle 0,2 prosenttia. ­Päihdehampussa se voi olla jopa 25 prosenttia.
  2. Lääkkeissä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan hampunsiemenöljyn syöminen voi helpottaa atopian oireita. Sopiva annostus atoopikoille on kaksi ruokalusikallista öljyä päivässä. Kun oireet helpottivat, testihenkilöt pystyivät vähentämään atopialääkitystä.
  3. Kankaissa. Kudottu hamppukangas on pellavakankaan kaltaista. Se sopii parhaiten kesävaatteisiin, kasseihin ja verhoihin.
  4. Kosmetiikassa. Hamppua on esimerkiksi käsivoiteissa.
  5. Eläinten rehussa. Öljyhamppu sopii myös rehun raaka-aineeksi.

Lähteet: Ruokatieto Yhdistys, Finola Ky, Itä-Suomen yliopisto, Linotte Oy ja Murtolan HamppuFarmi.

Koko juttu on julkaistu Voi hyvin -lehdessä 3/2016.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi