Terve.fi

Harmaakaihin hoito

Harmaakaihin hoito
Samentuneen mykiön poisto on ainoa tehokas harmaakaihin hoito.
Julkaistu: 24.11.2008

Käytettävissä ei ole mitään lääkkeitä, silmätippoja, ruokavalioita, harjoituksia tai silmälaseja, jotka voisivat pysäyttää harmaakaihin etenemisen. Kun harmaakaihi on ainoa silmäongelma, näkö saadaan yleensä palautettua leikkauksella.

Harmaakaihin toteaminen ei kuitenkaan välttämättä merkitse kiireellistä leikkausta. Joissakin tapauksissa mykiö vain yksinkertaisesti paksuuntuu aiheuttaen likitaitteisuutta, mutta ei samene. Näissä tapauksissa näön ollessa vain hieman sumea, silmälasien tai piilolinssien vahvuuden tarkistaminen ja valaistuksen lisääminen saattavat riittää. Monet ihmiset itse asiassa onnistuvat lykkäämään kaihileikkausta vuosilla, eivätkä kaikki tarvitse leikkausta koskaan.

Leikkauspäätöksen tulisi aina perustua kahteen eri tekijään; näkövamman vaikeusasteeseen ja siihen, kuinka paljon vamma haittaa päivittäisiä toimia, kuten lukemista, autolla ajoa, television katselua tai tietokoneen käyttöä. Kun turvallisuus, esimerkiksi ajettaessa autoa tai liikuttaessa portaissa, alkaa askarruttaa, on aika harkita kaihileikkausta.

JAMA-lehdessä olleen tutkimuksen mukaan ne harmaakaihipotilaat, joille tehtiin kaihileikkaus, joutuivat puolta harvemmin auto-onnettomuuteen kuin ne, joita ei leikattu. Hyvää näköä vaativaa hienomotorista työtä tekeville, kuten arkkitehdeille, hammaslääkäreille ja korusepille leikkaus on usein tehtävä aiemmassa vaiheessa kuin muille.

Jos lääkäri arvioi potilaalla olevan molemmissa silmissä harmaakaihia, hän saattaa suositella leikattavaksi ensin vaikeammin samentuneen ja näöltään heikomman silmän. Jos leikkaus onnistuu ja näkö paranee merkittävästi, toista silmää ei välttämättä tarvitse lainkaan leikata.

Useimmat potilaat kokevat ensin hoidetun silmän leikkauksesta olevan paljon hyötyä. Niinpä monet potilaat haluavat toisenkin silmänsä kaihin leikattavan heti, kun ensin leikattu silmä on toipunut ja näkö vakiintunut. Jos molemmissa silmissä on merkittävä harmaakaihi, voidaan silmät leikata myös yhtä aikaa.

Harmaakaihi ei suinkaan aina ole potilaan ainoa ongelma. Tällöin silmälääkäri saattaa suositella leikkausta näön heikennyttyä vain osittain. Esimerkiksi jos potilaalla on reikä verkkokalvossa tai makulassa tai verkkokalvon irtauma, lääkäri voi suositella leikkausta, koska harmaakaihi vaikeuttaa näiden ongelmien kunnollista tutkimista ja hoitoa. Joka tapauksessa potilaan on lääkärinsä kanssa keskusteltava leikkauksen tarpeellisuudesta sekä odotettavissa olevista hyödyistä ja riskeistä.

Potilas on itse paras henkilö arvioimaan, miten paljon hänen näkönsä on heikentynyt ja miten paljon tämä uhkaa hänen turvallisuuttaan ja haittaa päivittäisiä toimia. Toisin kuin muiden silmätautien kohdalla, jolloin vain silmälääkäri voi arvioida erilaisten toimenpiteiden tarpeellisuuden, komplisoitumattoman harmaakaihin kohdalla silmälääkärin roolina on auttaa potilasta tekemään oma ratkaisunsa leikkauksesta.

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä.

 

Kommentoi »