Treeni ja ravinto

Hanavesi laadukkaampaa kuin pakatut vedet

Kansanterveyslaitoksen tutkimus osoittaa, että suomalainen hanavesi on selvästi puhtaampaa kuin pakatut vedet. Pullovesi sisältää sata ja lähdevesiautomaattien vesi jopa tuhat kertaa enemmän mikrobeja kuin hanavesi. Pakattujen vesien laatu heikkenee säilytyksen myötä, kun maaperästä peräisin olevat mikrobit pääsevät lisääntymään.

15.2.2008 Terve.fi

Viime vuonna toteutetussa tutkimuksessa analysoitiin näytteet sadasta lähdevesiautomaatista ja 155 pullovedestä. Vertailuna käytettiin 23 verkostovesinäytettä. Suomalaisten pullovesien mikrobipitoisuudet olivat pienemmät kuin ulkomaisten. Kansainvälisissä tutkimuksissa pullotetuista vesistä on mitattu suuria mikrobipitoisuuksia.

Jos veden mikrobipitoisuus on suuri, ei sitä voi pitää hyvälaatuisena. Suurista mikrobipitoisuuksista ei kuitenkaan ole terveyshaittaa. Tutkijoiden mukaan pakatut vedet puoltavat paikkaansa lähinnä erityistilanteissa.

Pullovesien valvonnasta vastaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Sosiaali- ja terveysministeriö tarkentaa pakatun veden laatua koskevia säännöksiä vielä alkuvuoden aikana.

Kansanterveys-lehdessä pohditaan YK:n kansainvälisen sanitaation vuoden teeman mukaisesti laajemminkin veden ja hygienian merkitystä. Kiinnostaviin tutkimustuloksiin kuuluu muun muassa se, että verkoston saostumien ja biofilmien on todettu tarjoavan verkoston bakteerikasvustolle hyvän alustan. Ne myös edesauttavat patogeenisten mikrobien säilymistä vesijohtoverkossa.

Veden huono laatu on lehden mukaan useimmiten pienten vesilaitosten ongelma, ja klooraus on ainoa keino puhdistaa vesijohtoverkostoa. Lehdessä valotetaan myös jätevesissä viihtyviä legionelloja ja bakteereita sekä niiden ihmiselle aiheuttamia uhkia. (Finfood)

Lähde: Finfood Uutispalvelu 15.02.2008

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi