Treeni ja ravinto

GDA- merkinnät avuksesi tasapainoiseen ruokavalioon

Suomessa on otettu käyttöön uudenlainen merkintä selventämään elintarvikkeiden energia- ja ravintosisältöä. GDA-merkinnällä (Guideline Daily Amounts) tarkoitetaan ravintoaineiden viitteellistä päiväsaantia. Sen tarkoitus on kertoa helppolukuisesti, minkä verran nautittava elintarvike sisältää energiaa ja paljon määrä on vuorokausisuosituksesta.

Teksti Mari Kataja
26.6.2012 Terve.fi

Mikä ihmeen GDA?

Useissa tuotteissa mainitaan myös sokereiden, rasvojen, tyydyttyneiden rasvojen ja natriumin määrät sekä tiedot hiilihydraateista, proteiineista ja kuidusta.

Merkinnän tavoitteena on helpottaa kuluttajaa arvioimaan tuotteiden ravintosisältöä. Myös eri tuotteiden välinen vertailu helpottuu. Merkintää on otettu käyttöön Suomessa ensi kerran syksyllä 2007 ja hiljalleen merkintä on yleistymässä yhä useammissa elintarvikkeissa.

Lähtökohtana tasapainoinen ruokavalio

Viitteellinen päiväsaanti perustuu Euroopan elintarviketeollisuusliiton suositukseen. Luku ei ole ehdoton, vaan ainoastaan viitteellinen. Yksilöllinen tarve riippuu aina iästä, sukupuolesta, aktiviteettitasosta ja muista tekijöistä. Vertailuarvot on laskettu normaalipainoiselle terveelle naiselle, jonka energiakulutus vuorokaudessa on 2000 kilokaloria. Elintarvikkeissa, jotka pääsääntöisesti ovat lapsille suunnattuja, voi olla vertailuarvot erikseen esitettynä 5-10-vuotiaille lapsille.

Ravintoaineiden määrät pakkauksissa ilmoitetaan grammoina tai kaloreina joko 100 grammalle tai yhdelle annokselle tuotetta. Lisäksi määrä ilmoitetaan prosentteina viitteellisestä päiväsaannista. Katso GDA-vertailuarvot ja suomalainen ravintosuositus tästä .

Tieto selkeästi esillä

GDA-merkintä pakkauksen etupuolella kertoo tuotteen kalorimäärän annosta kohden sekä prosenttiosuuden päivittäisestä vertailuarvosta. Lisäksi pakkauksen takaa tai sivulta löytyvät merkinnät muista ravintoarvoista. Merkintä on tarkoitettu täydentämään ja selkiyttämään ravintoarvomerkintöjä, jotka jo ennestään ovat elintarvikkeissa.

Lähteet:

Elintarviketeollisuusliitto

Euroopan elintarviketeollisuusliitto CIAA 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi