Terve.fi

Fidget spinnerit – Lääkärin näkökulma nuorisovillityksen hyötyihin ja harmeihin

Fidget spinnerit – Lääkärin näkökulma nuorisovillityksen hyötyihin ja harmeihin

Fidget spinnerit eli sormihyrrät ovat stressileluja, joista on tullut nuorten ja lasten viimeisin villitys. Mikä on lääkärin näkökulma?
Mainos

Fidget spinnerit eli sormihyrrät ovat stressileluja, joista on tullut nuorten ja lasten viimeisin villitys. Ovatpa niihin hurahtaneet jo monet aikuisetkin. Laitteita myydään tällä hetkellä maailmalla miljoonittain, myös Suomessa. Laitteet ovat kuitenkin herättäneet paljon huolta etenkin vanhemmissa ja terveydenhoidon ammattilaisissa. Mikä on lääkärin näkökulma?

Fidget spinnerissä on kyse laakerilla varustetusta, useimmiten kolmisakaraisesta stressilelusta, jota pyöritetään sormin. Laite on edullinen ja hankittavissa helposti. Columbian yliopiston kliinisen pediatrian apulaisprofessori ja lasten tehohoidon lääkäri Alok Patel on kommentoinut ilmiötä tuoreeltaan Medscape-uutissivustolle.

Sormihyrrä on lääketieteellinen apuväline, joka on tarkoitettu etenkin lapsille, joilla on ADHD tai autismi ja lapsille, joilla on ahdistusta ja stressiä. Patelin mukaan kyse on tällä hetkellä väistämättömästä ilmiöstä. Jokainen meistä on epäilemättä jo viimeistään tähän mennessä kuullut niistä.

Hyrrien kanssa tulee olla huolella – vastuu on huoltajalla

Yksi suurista ongelmista on ollut laitteen turvallisuus. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on raportoitu jo lukuisia tukehtumistapauksia. Ylipäätään harvoissa valtioissa viranomaiset ovat antaneet tukea laitteelle, ja laitteet on kielletty monissa kouluissa. Irlannissa viranomaiset ovat takavarikoineet 200 000 laitetta turvallisuusarviota varten.

Teksasissa eräs 10-vuotias tyttö istuskeli auton takapenkillä, kun sormihyrrä rikkoutui, ja laakeri jumittui lapsen ruokatorveen. Samankaltainen tapaus ilmeni myös esimerkiksi Oregonissa. Kyse on usein siitä, että lelu on annettu liian pienelle lapselle. Riski on erityisen suuri lapsilla, joilla kehitys on muita hitaampaa.

Tukehtumistapausten lisäksi ilmi on tullut myös esimerkiksi tapaus, jossa lapsi pyöritti sormihyrrää kokonaiset 8 tuntia, mikä johti rasitusvammaan. Toisaalta ilmi on tullut myös tapauksia, joissa hyrrä on vienyt huomion, eikä lapsi ole tarkkaillut tarpeeksi ympäristöä, mikä on väistämättä johtanut onnettomuuteen.

Laitteita markkinoidaan valheellisesti

Esimerkiksi suosittu verkkokauppa Amazon kertoo tuotetiedoissaan, että sormihyrrä parantaa tarkkaavaisuutta henkilöillä, jotka kärsivät ADHD:sta, ahdistuksesta ja autismista. Tietojen mukaan hillitty sormihyrräily poistaa huonoja tapoja ja lisää mielikuvitusta. Näitä väitteitä ei mikään tutkimustieto tue.

Erään tutkimuksen perusteella ADHD-lapset saattavat hyötyä pienestä oheistoiminnasta. Toisen tutkimuksen perusteella hienoinen motorinen aktiivisuus parantaa ADHD-lasten työmuistia ja kognitiivisia toimintoja. Kumpikaan tutkimus ei viittaa sormihyrrään millään tavalla.

Vaikka yliaktiivinen lapsi innostuisikin sormihyrrästä, ei lääkärin konsultaatiota kannata koskaan jättää väliin. Laitteesta on epäilemättä jotain iloa ja hyötyä, mikäli sitä käytetään valvotusti ja harkiten. Useimmiten esimerkiksi autististen lasten vanhemmat ovat tietoisia välineiden turvallisuusriskeistä – toisin on kohderyhmään kuulumattomien vanhempien kanssa.

Kaiken kaikkiaan laitteet eivät korvaa näyttöön perustuvia terapiamuotoja. Sormihyrrät ovat jännittäviä ja mielenkiintoisia laitteita, mutta niissä on selviä turvallisuusriskejä. Osat tarttuvat helposti lasten kurkkuun. Laitteiden kanssa kaivataan samaa maalaisjärkeä kuin muidenkin lelujen kanssa.

Lähteet:

Medscape

J Abnorm Child Psychol 2015: Hyperactivity in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD): Impairing Deficit or Compensatory Behavior?

Child Neuropsychol 2016: A Trial by Trial Analysis Reveals More Intense Physical Activity is Associated with Better Cognitive Control Performance in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisäksi:

Tutkimus: Videopelit voivat auttaa ADHD-lapsia

Julkaistu: 13.6.2017