Terve.fi

EU-tuomioistuin: Rokote voidaan todeta sairauden syyksi ilman tieteellistä näyttöä


Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) on linjannut kesäkuussa, että rokote voidaan todeta sairauden syyksi myös ilman tieteellistä näyttöä. Lue lisää.

Euroopan unionin tuomioistuin (ECJ) on linjannut kesäkuussa, että rokote voidaan todeta sairauden syyksi myös ilman tieteellistä näyttöä. Paljon kritiikkiä keränneestä päätöksestä huolimatta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta uskotaan, että päätös ei muuta käytännössä mitään.

– Ajatuksena kuulostaa lennokkaalta, että nyt tieteelliset näytöt menettäisivät merkitystään. Sitä tämä ei tarkoita. Varmastikaan käytännöt sinänsä eivät juuri muutu, toteaa THL:n rokotusohjelman ylilääkäri Tuija Leino STT:lle.

Päätös on herättänyt huolta Euroopassa

Tuomioistuimen päätös onkin herättänyt huolta ympäri Euroopan. Kriittisimmät asiantuntijat ovat arvelleet medialle, että päätös voisi avata väylän perusteettomille vaatimuksille. Uusien linjausten mukaan jokainen tapaus tulee harkita erikseen, eivätkä jäsenmaat voi tehdä yleisiä ohjeita syy-yhteyden määrittämiseen.

– Tällä hetkellä ilmassa on erittäin suuria huolenaiheita siitä, että tuomarit voivat päättää, aiheuttaako rokote sairautta ilman mitään tieteellisiä perusteita, toteaa esimerkiksi farmakoepidemiologian professori Stephen Evans lontoolaisesta yliopistosta.

Tuomioistuimella joukko ehtoja yhteyden määrittämiseksi

Ylilääkäri Leino kertoo STT:lle, että päätös oli odotettu. Kyse on vahingonkorvausoikeudesta ja yleisestä ohjenuorasta. Tuomioistuin on asettanut joukon ehtoja, jotta sairauden yhteys rokotteeseen voidaan todeta ilman suoraa tieteellistä näyttöä.

– Rokotteen antamisen ja sairastumisen välillä täytyy olla ajallinen yhteys, henkilön on täytynyt olla perusterve, hänellä ei ole saanut olla tautiin sukurasitetta ja lisäksi tautiin pian rokotuksen jälkeen sairastuneita täytyy olla huomattava määrä, STT uutisoi.

Rokotteen piikkiin ei siis voida laittaa jokaista yksittäistapausta ilman todisteita. Tuoreen lainsäädännön mukaan tieteellisten perusteiden vaatiminen kaikissa tapauksissa olisi yksittäisen kuluttajan näkökulmasta kohtuutonta.

Lähteet:

BMJ 26.5.2017

The Telegraph 22.6.2017

STT (Kainuun Sanomat) 22.6.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Pitäisikö rokotteiden olla pakollisia? IL: Vauva kuoli hinkuyskään

Influenssa: Katso kannattaako sinun ottaa rokote

Rokottaako vai ei? Sillä on väliä, miten ammattilainen asettelee sanansa

Näin harva suomalaisvanhemmista kannattaa rokotusohjelmaa

Palaavatko rokotuksilla nujerretut rokkotaudit Suomeen?

Julkaistu: 8.7.2017