Terve.fi

Eturauhassyövän sädehoito saattaa aiheuttaa uuden kasvaimen toisaalle – riski kuitenkin pieni

Eturauhassyövän sädehoito saattaa aiheuttaa uuden kasvaimen toisaalle – riski kuitenkin pieni
Eturauhassyövän hoitaminen sädehoidolla saattaa suurentaa potilaan riskiä sairastua toiseen syöpään.
Julkaistu 8.4.2016

Eturauhassyövän hoitaminen sädehoidolla saattaa kanadalaistutkimuksen mukaan suurentaa potilaan riskiä sairastua toiseen syöpään. Uusia kasvaimia havaitaan virtsarakossa, paksusuolessa ja peräsuolessa eli alueilla, joihin sädehoito on eturauhasen lisäksi voinut osua.

Tutkimuksen perusteella riskit havaitaan verrattuna potilaisiin, jotka eivät ole saaneet hoitoa. Riski näyttäisi myös rajoittuvan ulkoiseen sädehoitoon, mutta ei koske lyhytetäisyyksistä sädehoitoa. Tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 21 aikaisemman tutkimuksen aineistot.

Vaikka tulokset viittaavat sädehoidon voivan lisätä uusien kasvainten vaaraa, käytännössä vaikutus on pieni, tutkijat kirjoittavat. Suurimmillaan riski tarkoittaa noin kahta lisätapausta sataa hoidettua potilasta kohden, mutta riippuen sädehoidon tyypistä, vertailuryhmästä ja seurannan kestosta, vaikutus voi olla myös huomattavasti pienempi.

Aiemmat aiheesta tehdyt selvitykset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin, mutta nyt julkaistussa analyysissa oli mukana myös uusimmat tutkimukset, joita ei aiemmin ollut käytössä. Yhdessä tutkimustulokset viittaavat siihen, että eturauhassyövän sädehoitoon voi liittyä uusien kasvainten vaara, mutta tuo riski on käytännössä varsin pieni. Se on kuitenkin hyvä ottaa huomioon päätettäessä millä tavalla potilaan eturauhassyöpää hoidetaan. Sädehoidon lisäksi myös leikkaushoito on vaihtoehto, mutta myös siihen liittyy omat haittavaikutuksensa.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa. Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.

Lue lisää:

Kommentoi »