Terve.fi

Uusi testi eturauhassyöpään säästää potilaat inhottavilta tutkimuksilta

Uusi testi eturauhassyöpään säästää potilaat inhottavilta tutkimuksilta
Uudentyyppinen virtsakoe auttaa lääkäreitä huomaamaan eturauhassyövän paremmin ja ehkäisee turhia neulanäytteiden ottoja syöpää sairastamattomilta.
Julkaistu 12.8.2011

Uudentyyppinen virtsakoe auttaa lääkäreitä huomaamaan eturauhassyövän paremmin ja ehkäisee turhia neulanäytteiden ottoja syöpää sairastamattomilta, kertoo Men’s Health.

Science Translational Medicine -lehdessä esitelty koe toimii yksinkertaistetusti seuraavasti: henkilön virtsa analysoidaan ja siitä etsitään kahta DNA:n pätkää, jotka ovat hyvin yleisiä eturauhassyöpää sairastavien miesten keskuudessa. Tämän testin tulokset yhdessä prostataspesifisen antigeenin määrää mittaavan PSA-testin kanssa antavat hyvin tarkan tiedon siitä, sairastaako mies eturauhassyöpää vaiko ei.

Uutta koetta testattiin yli 1300 miehellä ja huomattiin, että kokeen tulosten perusteella ”korkean riskin ryhmään” kuuluneista miehistä 69 prosenttia sairasti syöpää ja 40 prosentilla oli aggressiivinen kasvain. Tutkijat sanovat, että koe helpottaa huomattavasti diagnosointia ja säästää monet potilaat inhottavilta tutkimuksilta.

Mikä on eturauhassyöpä?

Suomen eturauhassyöpäyhdistyksen mukaan eturauhassyöpä on yleistynyt Suomessa nopeammin kuin missään muualla läntisessä maailmassa. Se on Suomen yleisin syöpä. Joka päivä keskimäärin 15 suomalaismiestä saa eturauhassyöpädiagnoosin. Tällä hetkellä sairaudesta kärsii 35 000 potilasta. Uusia diagnooseja tulee noin 4300 joka vuosi. Syynä kasvaviin lukuihin on mm. PSA-testin laaja käyttöönotto, miesväestön – suurten ikäluokkien ikääntyminen sekä miesten positiivisempi asenne testauksiin ja tutkimuksiin.

Suuren volyyminsä vuoksi eturauhassyöpää voidaan jo kutsua ”kansantaudiksi”. Varhaisten diagnoosien ja kehittyneiden hoitojen ansiosta eturauhassyöpä voidaan useimpien kohdalla parantaa tai se saa kroonisen sairauden luonteen. Silti noin 800 miestä kuolee vuosittain eturauhassyöpään.

Eturauhassyöpä kehittyy eturauhasen rauhassolussa ja kasvaa yleensä hitaasti. Alkuvaiheessa on yleensä vaikea määritellä mikä pienistä pesäkkeistä on aggressiivinen ja mikä ei. Jos kasvain muuttuu suuremmaksi, se saattaa johtaa virtsaamisvaikeuksiin. Eturauhassyöpä, joka ei enää rajoitu vain eturauhaseen, vaan on levittänyt etäpesäkkeitä muuallekin, saattaa aiheuttaa kipuja kehossa. Vaikka levinnyt eturauhassyöpä on parantumaton, on silti mahdollista hallita tautia ja elää sen kanssa vuosia eteenpäin. Levinneen syövän aiheuttamia oireita ja kipuja voidaan lievittää eri tavoin.

Eturauhassyövän perushoitomahdollisuudet sekä lääkinnälliset vaihtoehdot ovat monipuolistuneet. Paikallisen taudin parantamiseen pyrkiviä hoitoja ovat radikaali leikkaus ja ulkoinen tai sisäinen sädehoito. Kokeellisena hoitomuotona on nykyisin käytössä myös aktiivi seuranta, jolloin taudin mahdollista etenemistä seurataan tiiviisti ja ohjelmoidusti. Hoitoihin ryhdytään heti, jos aihetta ilmaantuu. Valittu hoitomuoto riippuu useista eri tekijöistä.

Lue lisää:

Kommentoi »