Voi hyvin

Erityislapsi opetti hidastamaan

Saila Seppo eteni vauhdikkaasti opinnoissa ja työelämässä. Aspergerlapsen kautta löytyi kokonaan toinen tahti: hidas, hankala ja hauska.
Kuvat Milka Alanen

Kun lukiolaistyttö Saila Seppo sai käsiinsä pitkän matematiikan kirjan syksyisin, hän laski kaikki laskut kahdessa viikossa. Onneksi Teknillinen korkeakoulu ja myöhemmin vastuullinen työ Kemiralla tarjosivat enemmän haasteita. Toisenlaiseen opinahjooon Saila pääsi, kun perheeseen syntyi Asperger-poika.

Ystävällinen, taiteellinen ja älykäs, äiti kuvailee nyt 25-vuotiasta keskimmäistään. Asperger kuuluu autismin kirjoon. Se on neurobiologinen keskushermoston häiriö, joka vaikeuttaa sosiaalista kanssakäymistä.

Äiti huomasi jo varhain, ettei kaikki ollut kohdallaan toisen lapsen kanssa. Taapero oli hyvin levoton, eikä hän tuntunut olevan kiintynyt äitiinsä. Lapsi säntäili holtittomasti sinne tänne vieraissa paikoissa.

– Eikä hän itkenyt minun perääni. Hän itki, jos ei saanut, mitä halusi. Lapsen ensimmäinen sana ei ollut äiti, vaan ”apuva”. Kaupassa poika kommentoi äänekkäästi muiden ostoksia.

Äitiä hävetti mutta hän otti lapsen sitkeästi mukaan. Saila etsi kuumeisesti apua pojalleen. Perheneuvolan psykologi oli ymmällään. Asperger tunnettiin huonosti vielä 1990-luvulla.

– Oli kuitenkin suunnattoman helpottava kuulla, kun psykologi sanoi, että ongelma on aivoissa. Emme olleet vanhempina tehneet mitään väärää.

Saila Seppo on filosofian tohtori, tekniikan lisensiaatti ja kolmen lapsen äiti. Kuva on otettu vuonna 1995.

Poika sai diagnoosin 9-vuotiaana. Äiti oli tehnyt saman johtopäätöksen jo ajat sitten. Saila haki aktiivisesti kaikkialta tietoa ja osasi lukea lapsensa käytöstä. Poika oli esimerkiksi kiljunut korvia huumaavasti parturissa. Aistiyliherkkyys on tyypillistä Aspergerissa. Kosketus voi tuntua pahalta. Säntäily selittyy hahmottamisen vaikeudella. Asperger-lapsen ympäristön tulee olla mahdollisimman selkeä, tuttu ja turvallinen. Sopimaton puhe johtuu siitä, ettei Asperger-ihminen osaa oikein asettua toisen ihmisen asemaan eikä tulkita toisten mielentiloja tai tunteita.

– Jos pyysin poikia tuomaan minulle myös jäätelön kioskilta, vanhin toi sen, josta tiesi minun pitävän. Keskimmäinen toi jätskin, josta itse tykkäsi.

Poika kävi normaaleja kouluja ja oppi hyvin. Saila joutui kuitenkin törmäyskurssille opettajien kanssa. Lapsen outo käytös oli vain joillekin aikuisille liikaa. Poika haluttiin siirtää erityiskouluun. Äiti ei kuitenkaan antanut periksi. Oli myös opettajia, jotka näkivät vahvuudet. Kehut olivat äidin korvissa silkkaa hunajaa. Kuudennella luokalla poika pääsi mukaan näytelmään.

– Se oli upeaa. Olin hänestä niin ylpeä.

Vuosien kamppailu lapsen kanssa verotti äidin voimia. Väitöskirja oli käännekohta. Saila tutki titaanidioksidia päivätyönsä ohella.

– Kannoin kotiin tietokoneita, jotka laskivat yhtä laskua viikon verran. Lapset eivät saaneet koskea laitteisiin.

Äiti raivasi vihdoin tilaa intohimolleen.

– Sain omaa aikaa. Tohtorin titteli tuli vain minulle. En jakanut sitä kenenkään kanssa.

Aikuistunut Asperger-poika asuu nykyään tuetusti Autismi-säätiön asunnossa. Hän jatkaa kesken jääneitä lukio-opintojaan. Äiti ja poika ovat molemmat taiteellisesti lahjakkaita. Saila tekee hauskoja Sisu-nukkeja ja värikkäitä koruja. Poika on hyvä piirtämään.

– Suunnittelemme yhteistä taidenäyttelyä. Se olisi unelmien täyttymys.

Saila Seppo tekee vapaa-ajalla värikkäitä koruja, joihin hän pukeutuu mielellään itsekin

Vinkkejä erityislasten vanhemmille

  1. Huolehdi itsestäsi. Kun vanhempien huomio on tiiviisti lapsessa, oma hyvinvointi unohtuu helposti. Päivitä säännollisesti vointisi. Mitä sinulle kuuluu? Mikä auttaa jaksamaan?
  2. Älä jää yksin. Kerro perheen tilanteesta töissä ja lähipiirissä. Mene mukaan vertaisryhmiin. Kokemusten jakaminen helpottaa. Haastavaa lasta ei pidä hävetä.
  3. Säilytä toivo. Muista aina lapsen vahvuudet. Tartu niihin. Iloitse pienestäkin edistymisestä. Pysy toiveikkaana. Nauti hetkistä. Lapsesi on ainutlaatuinen ihminen.

Lukemista: Saila Seppo: Elämää Asperger-lapsen kanssa. Greenbutton 2014.

Julkaistu: 18.9.2018
Kommentoi »