Terve.fi

Ennen urheilusuoritusta suoritettava lääkärintarkastus voi estää urheilijoiden kuolemia

Ennen urheilusuoritusta suoritettava lääkärintarkastus voi estää urheilijoiden kuolemia
-   Se, pitäisikö tarkastukseen liittää sydänfilmi, on vielä vastaamaton kysymys.
Julkaistu 7.6.2011

Urheilu ja fyysinen kunto ovat tärkeitä, sillä ne luovat ylimääräistä suojaa sydämelle ja verisuomille voimistamalla sydäntä, kehittämällä keuhkoja ja tekemällä valtimoista taipuisampia. Joskus jotain kuitenkin menee hirvittävästi pieleen ja urheilija kuolee urheilusuorituksen aikana.

Vanhemmilla urheilijoilla äkkikuolema on lähes aina yhteydessä kolesterolin tukkimiin verisuoniin. Nuorilla urheilijoilla äkkikuolema johtuu yleensä perinnöllisen sairauden aiheuttamasta sydänkohtauksesta, yhtäkkisestä sydämen ja verenkierron pysähtymisestä.

Jotkut näistä tilanteista on mahdollista huomata lääkärintarkastuksessa ennen suoritusta. Siitä, mitä tarkastuksessa pitäisi tapahtua, väitellään paljon.

Harvinaista, mutta järkyttävää

200-300 nuorta kuolee vuosittain urheilusuorituksen aikana. Näiden kuolemien, joita aikaisemmin pidettiin lääketieteellisinä katastrofeina, syyt ovat vasta tulossa julki.

Jotkut äkkikuolemat johtuvat vammoista, sydänhalvauksesta, astmasta tai muista syistä. Yli puolet voidaan jäljittää sydän- ja verisuoniongelmiin. Yleisin on hypertrofinen kardiomyopatia, perinnöllinen sairaus, jossa sydänlihaksesta muodostuu sekava ja paksu (kts. Harvard Heart Letter, huhtikuu 2011). Ihmisillä, joilla sepelvaltimot ovat synnynnäisesti yhdistyneet sydämeen epänormaalisti, on suurempi äkkikuoleman riski. Sydäninfektio tai –tulehdus tai harvinaisempien Marfanin syndrooman tai pitkän QT-oireyhtymän kantajat voivat myös aiheuttaa sydämen pysähdyksen kesken urheilusuorituksen.

Vaikka sydänpysähdyksiä tapahtuu useimmiten amerikkalaisessa jalkapallossa (30% tällaisista kuolemista), koripallossa (22%), jalkapallossa (6%) ja baseballissa (6%), niitä käy myös uimareille, haavipalloilijoille, soutajille, telinevoimistelijoille, taitoluistelijoille ja muille urheilijoille.

Mitä tarkastukseen tulisi kuulua  

The American Heart Association (AHA) suosittelee, että kaikki nuoret urheilijat kävisivät tarkastuksissa, joissa tarkastellaan 12 avainasiaa (kts. Mitä esi-tarkastukseen tulisi kuulua). The European Society of Cardiology menee hieman pidemmälle ja suosittelee urheilijoille myös sydänfilmiä (EKG). Tämä yksinkertainen koe huomaa sydämenlyöntien poikkeukset, jotka voivat ennustaa ongelmia.

Vaikka EKG:n lisääminen esitarkastukseen voisi helpottaa riskiryhmä-urheilijoiden tunnistamista, se maksaisi ainakin 2 miljardia, loisi ahdistusta mahdollisten vale-positiivisten tulosten saajissa ja pidättäisi tervesydämisiä urheilijoita kilpailemasta.

Yksi tapa minimoida kustannuksia ja ahdistusta olisi tarjota seurantapaveluita, joita hoitaisivat kliinikot, jotka jatkuvasti työskentelevät urheilijoiden kanssa. Näin tekee mm. tohtori Aaron L. Baggish kollegoineen Massachusetts General Hospital Cardiac Performance Programissa, jossa joka vuosi testataan kaikki Harvardin yliopiston potentialiset urheilijat. Jokaiselle urheilijalle suoritetaan AHA-testit ja EKG. Urheilijoiden sydämiin tutustuneet asiantuntijat lukevat EKG:t. Tämä johtaa siihen, että vale-positiivisten tulosten määrä on vähäinen. Epäilyttäviä tuloksia saaneen urheilijan on heti mahdollista päästä sydämen kaikukuvaukseen.

Kuka tarvitsee tarkastuksen

Kuka tahansa nuori ihminen, joka aikoo pelata fyysisesti haastavaa urheilulajia tai muuten suorittaa rasittavia harjoituksia, tulisi käydä tarkastuksissa, joissa käydään läpi AHA-testien 12 kohtaa. Ihanteellisesti testien tekijän olisi lääkäri, jolla on kokemusta urheilulääketieteestä tai urheilijoista.

Entä jos et ole niin kovin nuori? Yli 35-vuotiaille kilpaileville urheilijoille AHA suosittelee, että kliinikko tutkisi lääketieteellisen historian mahdollisten sepelvaltimotaudin riskitekijöiden varalta. Yli 40-vuotiaille miehille ja yli 55-vuotiaille naisille, joilla on sepelvaltimotaudin riski,  liikunnallinen rasitustesti yhdistettynä verenkierrokselliseen testaukseen olisi hyväksi ennen kilpaurheilua tai rasittavaa harjoittelua.

Mitä esi-tarkastukseen tulisi kuulua?

The American Heart Associationin suositukset.

Henkilökohtainen historia osuudessa seuraavien seikkojen tulisi johtaa tarkempiin tutkimuksiin.

 1. Rintakipu tai epämukavuuden tunne rasituksen aikana
 2. Selvittämätön pyörtyily tai huimaus, varsinkin rasituksen aikana
 3. Yletön hengenahdistus tai väsymys liikuntasuorituksen aikana
 4. Aiemmin diagnosoitu sydämen sivuääni
 5. Kohonnut verenpaine

Sukuhistoria-osuudessa seuraavien seikkojen tulisi johtaa tarkepiin tutkimuksiin.

 1. Alle 50v lähisukulaisen kuolema (äkkinäinen, odottamaton tai muunlainen)
 2. Alle 50v lähisukulaisen sydänsairaudesta johtuva kyvyttömyys
 3. Tieto perheessä esiintyvistä sydänsairauksista, kuten hypertrofinen tai laajentunut kardiomyopatia, pitkä QT-oireyhtymä, Marfan syndrooma tai kliinisesti tärkeä rytmihäiriö.

Fyysinen koe tulisi koostua seuraavista:

 1. Auskultaatio (sydämen kuuntelu) sivuäänen tunnistamiseksi
 2. Reisivaltimon pulssin testaaminen nivusista
 3. Marfan syndrooman fyysisten merkkien etsiminen
 4. Verenpaineen mittaaminen molemmista käsivarsista

Kommentoi »