Terve.fi

Energiajuomat ja alkoholi varottava yhdistelmä

Energiajuomat ja alkoholi varottava yhdistelmä
Energiajuomien säännöllisestä käytöstä on varoiteltu nuoria ja suositeltu niiden myymistä vain yli 15-vuotiaille. Pääsyynä on niiden sisältämä kofeiini. Lue lisää.
Julkaistu: 2.4.2017

Energiajuomien säännöllisestä käytöstä on varoiteltu nuoria ja suositeltu niiden myymistä vain yli 15-vuotiaille. Pääsyynä on niiden sisältämä kofeiini. Nyt varoittava viesti tulee Kanadasta vähän vanhemmillekin. Sen mukaan energiajuomien ja alkoholin yhteiskäyttö altistaa onnettomuuksille ja väkivallalle.

Tässä raportissa oli vedetty yhteen 13 aihetta käsittelevän tutkimuksen tulokset. Niissä oli verrattu energiajuomia ja alkoholia nauttineiden ja pelkkää alkoholia juoneiden kohtaloa. Enemmistö tutkimuksista totesi yhdistelmän lisäävän onnettomuuksia. Tavallisimpia tapahtumia olivat kaatumiset, liikenneonnettomuudet ja väkivaltaiset yhteenotot, jopa itsemurha-ajatukset.

Selitystä on haettu yhdistelmäjuoman alkoholista ja kofeiinista. Virkistävä kofeiini vähentää humalan tunnetta ja väsyttävää vaikutusta ja siten lisää juomista. Yhdistelmä saattaa myös innostaa huomion keräämiseen ja riskien ottamiseen.

MedlinePlus- palstalla aihetta taustoitetaan tiedoilla Atlantin takaa. Kanadassa neljännes opiskelijoista harrastaa yhdistelmäjuomia osaksi siksi, että jaksavat juhlia pitempään. Valmiita sekoituksia ei ole siellä kaupan, mutta baareissa sekoitukset ovat yleisiä. Ja omin päinhän yhdistelmiä on helppo sekoittaa.

Energiajuoman ja alkoholin yhdistelmä on etenkin nuorten suosima. Sen yleisyydestä Suomessa ei ole tarkkaa tietoa. Eri tahot meilläkin ovat sekoituksesta varoitelleet, mutta eri perustein kuin kanadalaiset nyt. Täällä on kiinnitetty huomiota kofeiini- ja alkoholiriippuvuuteen ja toisaalta energiajuomien sisältämän tauriinin ja alkoholin yhdessä aiheuttamaan mahdolliseen terveyshaittaan.

Näyttää siltä, että jos energiajuomasta pitää, mukaan ei kannata sotkea alkoholia.

Lue lisäksi:

Kommentoi »