”En halua parisuhdetta mutta haluan seksiä – miksi tätä ei voida hyväksyä?”

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Suomen evankelis-luterilainen kirkko
”En halua parisuhdetta mutta haluan seksiä – miksi tätä ei voida hyväksyä?”
Seksi voi olla nautinnollinen kokemus ilman parisuhdettakin. Niin sanottu irtoseksi on kuitenkin tabu, jota ei yleisesti yhteiskunnassa hyväksytä. Jollekin se voi olla tietoinen valinta.
Julkaistu: 12.2.2021

Tällä viikolla Rakkausklinikalla keskustellaan vaikeasta aiheesta: seksistä ilman varsinaista parisuhdetta. Rakkausklinikalle kysymyksen lähettänyt ihminen kertoo, kuinka hän nauttii seksistä mutta ei halua elää parisuhteessa. Aiheesta puhuminen on kuitenkin hankalaa eikä tällainen käyttäytyminen ole yhteiskunnassa yleisesti hyväksyttyjen normien mukaista.

Kysyjä kaipaisikin ryhmää, jossa tästä aiheesta voisi puhua avoimesti ja ehkä jopa hakea seksikumppania. Perheneuvoja, seksuaaliterapeutti Päivi Stelin-Valkama sanoo, että tällaisen ryhmän perustamiselle on teknisiä, muun muassa yksityisyyden suojaan liittyviä esteitä, mutta seurakunnat järjestävät sinkkutapaamisia, joissa keskustellaan erilaisista aiheista. Yksi ratkaisu kysyjän ongelmaan voisi löytyä myös omasta verkostosta, josta voisi löytyä tuttu ja turvallinen kumppani ilman parisuhteeseen sitoutumista.

Rakkausklinikka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon neuvontapalvelu, jossa perheneuvojat vastaavat lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Julkaisemme uusia kysymyksiä ja vastauksia Rakkausklinikalla joka perjantai.

”Toivoisin, että seksiä voisi saada ilman rakkauspuheita – löytyisikö kaltaisilleni joku yhteinen ryhmä?”

Onko teillä seurakunnassa olemassa ryhmää ihmisille, jotka eivät tunne itsessään parisuhderakkautta ollenkaan, eli eivät halua vakituista kumppania, saati asua kenenkään kanssa, vaan haluavat vain seksiä?

Olen itse tällainen ihminen ja olen elänyt aiemmin parisuhteessa, enkä koe sitä omaksi tavakseni elää. Seksi on minulle fyysinen, nautinnollinen kokemus muun kosketuksen joukossa, ja minun on vaikea liittää siihen rakkauden tunnetta.

Tästä asiasta on vaikea puhua yhteiskunnassamme, jossa parisuhde ja perheen perustaminen on keskeisellä sijalla. Ihmisten, jotka haluavat vain seksikumppaneita, ajatellaan olevan väärässä ja heitä yritetään käännyttää parisuhderakkauden sanomaa kohti tai ohjata terapiaan. Se tuntuu pahalta ja loukkaavalta.

En ole myöskään netistä löytänyt ryhmää tällaisille ihmisille, vain pelkästään porno - ja seksichattimainoksia, joilla ihmisiltä huijataan rahaa. Toivoisin, että seksistä voisi puhua ja seksiä saisi "teknisesti" ilman rakkauspuheita ja tällaiset ihmiset saatettaisiin yhtälailla yhteen kuten parisuhdetta etsivät.

Perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi! Etsit ryhmää niille, jotka kaipaavat elämäänsä vain seksiä ilman parisuhderakkautta tai vakituista kumppania. Et ole ainoa tällä tavalla kokeva, mutta ymmärrän kokemuksesi vähemmistöön jäämisestä perhe- ja parisuhdeorientoituneessa yhteiskunnassa.

Päivi Stelin-Valkama on psykoterapeutti, seksuaaliterapeutti ja kliininen seksologi. Hän työskentelee Tampereen perheasiain neuvottelukeskuksessa. Hän sanoo, että seurakunnan ryhmissä voi vapaasti keskustella seksistä ilman parisuhdetta, mutta siellä ei voida tarjota seksipalveluita.

Toivot ryhmiä, joissa tällä tavalla suuntautuneet ihmiset voisivat keskustella seksistä ja myös saada sitä ilman rakkauspuheita. Kuvaamiasi ryhmiä tässä muodossa ei voida muodostaa kirkollisessa tai muussakaan julkisessa viitekehyksessä, koska niiden perustamiseen ja ylläpitämiseen liittyisi yksityisyyden suojaan ja terveydellisiin kysymyksiin kuuluvia vastuita, joita järjestävä taho ei voisi ottaa hoidettavakseen. Julkisen palvelun tarjoajan pitää aina huolehtia siitä, että sen järjestämään ryhmään osallistuminen on fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti turvallista.

Vaikka nämä tekijät nousevat järjestäytyneen ryhmätoiminnan esteeksi, ne ovat yksityiselämän tasolla elämään kuuluvia riskejä, joista kukin yksilönä ottaa itse vastuun. Hakiessaan seuraa esimerkiksi netin deittipalveluista jokainen arvioi itse, millaisia tietoja haluaa jakaa palvelussa itsestään tai mikä on turvallinen paikka ensitapaamiselle tuntemattoman ihmisen kanssa. Ymmärrän, että kyseisten kaupallisten palveluiden ongelmana on juuri hinta.

”Friends with benefits -tyyppinen suhde tutun kanssa on monelle turvallinen valinta.”
Perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama

Etsitkö Friends with benefits -tyyppistä kaverisuhdetta, johon liittyy seksi? Tällainen suhde tutun tai tutuksi tulevan kumppanin kanssa on monelle turvallinen valinta. Voisiko sellaisen kumppanin löytää omista verkostoista ilman ryhmääkin?

Useat seurakunnat järjestävät sinkkutoimintaa, johon kuuluu muun muassa alustuksia ja keskustelua toivotuista aiheista. Voisin nähdä mukana sinun nostamasi aiheen ”Kuuluuko seksi vain parisuhteeseen?” Toiminnassa voi silti olla esillä aiheita muiltakin elämän alueilta, vaikkapa pikadeitti-iltoja, parisuhdekysymyksiä sekä suku- ja perheaiheita. Ehkä pelkkä seksiä ilman suhdetta -ryhmä ei keräisi kovin laajaa osallistujajoukkoa eikä siten kantaisi kovin pitkälle pelkästään tuon yhden aiheen varassa.

Näiden käytännön kysymysten ohessa en osaa olla miettimättä sinun elämäntarinaasi. En halua enkä voi tehdä mitään oletuksia sinusta sen lyhyen kuvauksen pohjalta, jonka itsestäsi annoit. Jos kuvittelen, että tapaisimme jossakin ja keskustelisimme elämästä, saattaisin olla kiinnostunut pitkästä parisuhteestasi.

Kerrot eläneesi sellaisessa aiemmin, etkä kokenut sitä omaksi tavaksesi elää. Mikähän parisuhteessa olemisessa ei tuntunut sopivalta sinulle? Oliko se parisuhdeasetelma itsessään vaiko jokin tietty kyseisen suhteen hankaluus? Tulitko ehkä jollakin tavalla petetyksi, loukatuksi tai hylätyksi? On helppo ymmärtää, että kukaan ei halua uudelleen asettaa itseään alttiiksi kokemukselle, joka on mahdollisesti ollut ahdistava.

”Suhteiden rajoista päättävät molemmat osapuolet yhdessä.”
Perheneuvoja Päivi Stelin-Valkama

Suhteita on kuitenkin yhtä monenlaisia kuin ihmisiäkin. Suhteen rajoista päättävät sen osapuolet yhdessä. Kuulen sinun kaipaavan elämääsi nyt ensisijaisesti yhteisöä, sellaista, jossa seksistä voisi ainakin puhua. Tässä muodossa toiveesi voi varmaan toteutua. Sinuna en myöskään lukitsisi nykyistä sinkkuelämänvaihetta loppuelämän kestäväksi todellisuudeksi. Kuka tietää, mitä elämä tuo eteesi seuraavalla oven avauksella?

Kysymyksiä Rakkausklinikalle tulee paljon, emmekä valitettavasti ehdi vastata ihan kaikkiin, mutta vastaamme niin nopeasti ja niin moneen kysymykseen kuin mahdollista.

3 kommenttia