Sairaudet

Elina Kiikko: ”Olin pelkkää luuta ja nahkaa”

Elina Kiikko söi vuosia liian vähän ja kuihtui. Kun alipaino helpotti, hän sairastui syöpään. Mitä terveysongelmat opettivat?

Teksti Riitta Castrén
Kuvat Suvi Elo
10.10.2016

Kevättalvella 2015 Elina Kiikko oli täysillä mukana miehensä Ilkka Kanervan eduskunta­vaalityössä, kun hän sai lääkäriltään viestin.

– Minulla oli syöpä. Se leikattiin kuukauden kuluttua diagnoosista ja saatiin poistettua kokonaan. En tarvinnut sädehoitoa.

Kun Elina, 47, puhuu syövästään ensi kertaa julkisesti Kauneuden ja Terveyden haastattelussa, hän harkitsee sanansa tarkkaan. Sairautensa tarkempaa laatua hän ei halua paljastaa.

Vakava sairaus tuli kuin puun takaa, yllättäen. Kamppailusta tiesi vain perhe. Ilkka Kanerva tuki puolisoaan vaalityönsä keskellä. Tytär Mariam ja Elinan vanhemmat auttoivat käytännön asioissa.

Lue tästä Eeva-lehden juttu vuodelta 2022: Elina Kanerva: ”Lupasin Ilkalle, että pärjään”

Vaikeinta oli kertoa tyttärelle

Sairastuminen oli kaikille raskasta, mutta surutyö piti tehdä yksin.

– Syöpä teki minusta nöyrän elämän edessä. Ehdin ­pelätä kuolemaakin. Kun odotin tuloksia, kävin mielessäni läpi kaikki mahdolliset kauhukuvat.

Pahinta oli kertoa sairaudesta ainoalle lapselle, joka on vasta parikymppinen.

– Sain Ilkalta lupauksen, että hän pitäisi huolta Mariamista, jos minulle kävisi huonosti. 

Tavallinen arki on palannut, mutta syövän uusiutuminen askarruttaa. 

– Leikkaus on tuoreessa muistissa. Syöpä ei katso ikää. Omalle kohdalleni se osui juuri, kun olin palannut terveelliseen painonhallintaan, Elina Kiikko sanoo ja viittaa pitkään jatkuneeseen alipaino-ongelmaansa.

Terveellistä mutta liian vähän

Julkisuudessa huhuttiin pitkään, että Elina Kiikolla on anoreksia. Pari vuotta sitten 172-senttinen nainen painoi vain 49 kiloa. Hän ei kuitenkaan sairastanut aikuisiän anoreksiaa.

– Ongelma oli siinä, että söin kyllä terveellisesti mutta liian vähän. Luovuin hiilihydraateista kokonaan ja liikuin paljon. Kalorit olivat minimissään. Se oli huono yhtälö.

Ensimmäisenä laihtumisen huomasi tytär. 

– Onhan se nurinkurista, että lapsen piti huolehtia äitinsä­ syömisestä! Kun katsoin kuviani lehdistä, näytin kyllä liian laihalta. Olin pelkkää luuta ja nahkaa, enkä voinut ­hyvin. Mutta vasta kun lääkärini otti asian puheeksi, tajusin, miten vaarallisilla vesillä olin ollut, Elina Kiikko sanoo.

Lisää ruokaa ja 10 kiloa

Elina Kiikko alkoi syödä kaksi kertaa päivässä ja lisäsi ruokarytmiinsä terveelliset välipalat. Näin hän sai kymmenen kiloa lisää.

Elina on aina ollut tarkka painostaan. Nuorena hän testasi hurjia dieettejä.

– Se oli ihan älytöntä touhua. Joskus täytyi kokeilla kahden päivän vesidieettiäkin. Vaikka olin hoikka ja siro, aina piti olla vielä vähän hoikempi. Kun aloitin työelämässä, ­tuli istuttua liikaa. Jouduin tekemään enemmän töitä, että sain pidettyä painoni kurissa.

Koko haastattelu julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 13/2016.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi