Terve.fi

Ehkäisyruiske

Ehkäisyruiske
Mikä on ehkäisyruiske? Raskauden ehkäisytarkoituksessa voidaan antaa ruiskeina lihakseen niin synteettistä keltarauhashormonia kuin estrogeeniakin sekä näiden yhdistelmää. Lue lisää.
Teksti

Raskauden ehkäisytarkoituksessa voidaan antaa ruiskeina lihakseen niin synteettistä keltarauhashormonia kuin estrogeeniakin sekä näiden yhdistelmää. Suomessa kaupan olevassa valmisteessa on kuitenkin ainoastaan synteettistä keltarauhashormonia. Lääkkeen saa lääkärinmääräyksellä apteekeista ja ruiskeen antaa ehkäisyneuvolan terveydenhoitaja tai sen voi käydä otattamassa yksityisellä terveysasemalla.

Luotettavaa ehkäisyä kolmen kuukauden annoksina

Ruiskeina annettu hormoni ohittaa ruoansulatuskanavan ja maksan, mikä parantaa hormonin hyötyosuutta.

Ruiske annetaan isoon pakaralihakseen tai olkavarren lihakseen kolmen kuukauden välein riittävän tehon ylläpitämiseksi. Ehkäisyteho perustuu ennen kaikkea ovulaation estoon, mutta lisäksi ruiskeella on samat vaikutukset kohdun kaulan limaan ja kohdun limakalvolle kuin esimerkiksi minipillereillä tai ehkäisyimplantaateilla. Ehkäisyteho on samaa luokkaa kuin ehkäisyimplantaateilla. Ensimmäinen ruiske annetaan viiden päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta, jotta ehkäisyteho saavutetaan jo ensimmäisellä kierrolla eikä raskauden mahdollisuutta ole ruisketta annettaessa. Jos ruiske annetaan myöhemmin, tulee ensimmäisen kierron ajan käyttää lisäehkäisynä esimerkiksi kondomia.

Synnytyksen jälkeen ensimmäinen ruiske annetaan aikaisintaan kuuden viikon kuluttua synnytyksestä, jos äiti imettää. Jos äiti ei imetä, injektio annetaan viiden päivän kuluessa synnytyksestä. Jos antoväli on yli 14 viikkoa, hoitava lääkäri varmistaa ennen uutta ruisketta, ettei nainen ole raskaana.

Keltarauhashormoniruiskeen etuja

Progestiinia sisältävä ehkäisyruiske vähentää kohdunulkoisia raskauksia ja hyvänlaatuisia, toiminnallisia munasarjakasvaimia, koska se ehkäisee munasolun irtoamisen. Sen oletetaan vähentävän myös munasarjasyövän, endometrioosin, myoomien ja rinnan hyvänlaatuisten kasvainten esiintymistä sekä anemiaa. Lisäksi ruiske on suhteellisen huoleton ehkäisy, jossa ei tarvita päivittäistä muistamista. Ruiskeet sopivat periaatteessa niille, joille säännöllinen pistäminen 3 kuukauden välein ei ole ongelma.

Ehkäisyruiskeen käyttöön liittyviä haittavaikutuksia

Ehkäisyruiskeen mahdolliset hormonaaliset haittavaikutukset ja vuotohäiriöt ovat osittain samoja kuin minipillereillä ja ehkäisyimplantaateilla. Annostustavasta johtuen ongelmana on kuitenkin se, että haittojen ilmantuessa ruiskeen vaikutusta ei voi lopettaa kesken, vaan ne häviävät mahdollisesti vasta ruiskeen tehon loppuessa eli voivat kestää 3 kuukauden ajan. Ehkäisyruiske aiheuttaa erityisen korkean keltarauhashormonitason ja matalan estrogeenitason verenkiertoon, minkä arvellaan aiheuttavan osteoporoosiriskin suurenemista. Ehkäisyruisketta saa käyttää pitkäaikaiseen raskaudenehkäisyyn (esim. yli 2v.) vain jos muut menetelmät ovat riittämättömiä. Vasta-aiheet ovat samat kuin muilla keltarauhashormonivalmisteilla, ks. keltarauhashormonivalmisteiden yleiset vaikutukset

Hedelmällisyys palautuu viiveellä

Raskautta suunniteltaessa on hyvä muistaa, että hedelmällisyys palautuu keskimäärin 10 kuukauden (vaihteluväli 4-31 kk) kuluttua lääkkeen käytön lopettamisesta.

Suomessa on saatavilla yksiehkäisyruiske:

Medroksiprogesteroni Depo-Provera (Pfizer Oy)

Julkaistu: 7.11.2005
Kommentoi »