Terve.fi

Yleistietoa divertikuloosista

Yleistietoa divertikuloosista
Divertikuloosin syyksi arvellaan ravinnon vähäistä kuitumäärää. Iän myötä divertikuloosi yleistyy. Lisätietoa divertikuloosista.
Teksti
Julkaistu: 3.7.2006

Divertikuloosin aiheuttajaksi on arveltu liian vähäistä kuitumäärää ravinnossa. Liian vähäinen kuitumäärä johtaa ulostemassan määrän vähenemiseen ja suoliston läpikulkuajan pidentymiseen, joka puolestaan johtaa suolen sisäisen paineen nousuun ja edelleen divertikkelien kehittymiseen.

Divertikkeleitä voi esiintyä missä tahansa maha-suolikanavan osassa, mutta useimmiten ne kehittyvät paksusuolen loppuosaan eli sigmasuoleen, joka sijaitsee vasemmalla alavatsalla.

Divertikuloosin seuranta

Divertikuloosi ei tavanomaisessa tapauksessa vaadi erityisempää seurantaa.

Divertikuloosin periytyvyys

Divertikuloosin periytyvyydestä ei ole tietoa.

Divertikuloosin yleisyys

Divertikuloosi yleistyy iän myötä. Alle 45-vuotiaista sitä esiintyy n. 10 %:lla, mutta yli 80-vuotiasta divertikuloosia on yli 60 %:lla.

Divertikuloosin ennuste

On arvioitu että 20%:lle divertikuloosipotilaista kehittyy jonkinasteisia oireita ja näistä 5-10 %:lle kehittyy äkillinen divertikkelin tulehdus eli divertikuliitti. Divertikuliitti voi puolestaan johtaa vakaviinkin vatsan alueen tulehduksiin. Mikäli tulehduksia ei kehity, ei sairaus yleensä aiheuta lieviä vatsavaivoja kummempia ongelmia.

Lähteet:

A. Aro. Ravintokuidun lähde. Duodecim Terveyskirjasto 2015.

Divertikuliitti ja divertikuloosi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

J. Mäkelä ym. Koolonin divertikuliitin hoitolinjat.

Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 2010.

P. Mustajoki. Suolen umpipussitauti (divertikuloosi ja divertikuliitti), Lääkärikirja Duodecim, Duodecim Terveyskirjasto 2016.

ICD-10:

K57.3

Kommentoi »