Terve.fi

Diabetes voi oireilla pitkään - tunnista oireet

Diabetes voi oireilla pitkään - tunnista oireet
Diabetes on salakavala. Usein diabetes on oireillut jo pitkään, mutta oireita ei ole tunnistettu diabetekseksi.
Julkaistu 8.6.2012

Diabetes on salakavala. Usein diabetes on oireillut jo pitkään, mutta oireita ei ole tunnistettu diabetekseksi. Hoitamattomana diabetes vaikuttaa terveyteen erittäin haitallisesti, ja pahimmillaan tauti voi johtaa kuolemaan.

Paras keino tunnistaa diabetes on tutkia verensokeriarvot, mutta sairaus oireilee myös muilla tavoin. Tässä Health.com -sivuston lista kakkostyypin diabeteksen oireista. Jos sinulla on jotain seuraavista, ota yhteyttä lääkäriin.

1. Lisääntynyt virtsaamisen tarve ja jano

Usein diabeetikot joutuvat heräilemään yölläkin useamman kerran vessaan. Jos virtsaamisesi on lisääntynyt, ja lisäksi olet nykyään janoisempi, syynä voi olla diabetes. Pissahätä johtuu siitä, että munuaiset työskentelevät aktiivisemmin poistaakseen liian glukoosin elimistöstä. Janontunne johtuu nestehukasta.  

2. Painon lasku

Korkea verensokeri voi saada aikaan laihtumista, mutta valitettavasti tämä painonpudotus ei edistä terveyttä. Insuliini ei saa glukoosia soluihin, jolloin keho alkaa pilkkoa proteiinia lihaksista. Myös munuaiset työskentelevät ylikierroksilla. Nämä toiminnot kuluttavat paljon energiaa, joten kehossa syntyy kalorivajetta ja paino laskee.  

3. Epätavallisen kova tai jatkuva nälkä

Diabetes voi oireilla lisääntyneenä näläntunteena. Usein näläntunne johtuu verensokerin vaihteluista.  

4. Iho-ongelmat

Diabetes voi oireilla ihomuutoksina. Jos iho kutiaa tai siihen tulee tummia läikkiä etenkin kaulan alueelle, syynä voi olla kakkostyypin diabetes.  

5. Hidas parantuminen

Hitaasti paranevat tulehdukset, haavat ja mustelmat voivat viitata diabetekseen. Tämä johtuu siitä, että verisuonet ovat vahingoittuneet ylimääräisen glukoosin vuoksi. Huonontuneen verenkierron vuoksi paraneminen viivästyy.  

6. Hiivatulehdus

Diabetes nostaa tulehdusherkkyyttä, joka koskee myös hiivatulehduksia tai sieni-infektioita. Molemmat viihtyvät sokeripitoisessa ympäristössä. Etenkin naisten kannattaa tarkkailla terveydentilaansa hiivatulehdusten varalta.  

7. Väsymys ja ärtyisyys

Diabetes hiipii pikkuhiljaa ja saattaa olla vuosia hoitamaton. Ihminen tottuu pikkuhiljaa huonoon oloon ja matalaan mielialaan. Yölliset vessajuoksut ja kehon ylikierrokset liian glukoosin poistamiseksi saavat myös olon uupuneeksi. Väsymys lisää ärtyisyyttä.  

8. Näköhäiriöt

Korkea verensokeri saattaa aiheuttaa erilaisia näköhäiriöitä, kuten näön sumentumista, välähdyksiä tai vääristynyttä kuvaa. Jos diabetes on pitkään hoitamatta, näköhäiriöt voivat jäädä pysyviksi, tai ihminen voi sokeutua. Usein kuitenkin näkö palautuu normaaliksi hoidon myötä.  

9. Kihelmöinti tai puutuminen

Raajojen kihelmöinti, puutuminen tai kivut voivat johtua diabeteksesta. Silloin sairaus on jo ehtinyt vahingoittaa hermostoa. Mitä kauemmin tauti tekee tuhojaan, sitä enemmän tuhot ovat korjaamattomia.  

10. Verikoe paljastaa taudin

Diabeteksen voi paljastaa verikokeella. Ei kuitenkaan yksittäisellä, vaan useammalla. Eräs käytetyistä testeistä on sokerirasitustesti, joka tehdään yön yli kestäneen paaston jälkeen. Veriarvoista näkee, miten keho reagoi sokeriin. Sokerirasitustestiin pääsee esimerkiksi terveyskeskuksissa.

Kommentoi »