Terve.fi

D-vitamiinin saanti odotusaikana kannattaa varmistaa

D-vitamiinin saanti odotusaikana kannattaa varmistaa
Hedelmällisyysikäisten naisten D-vitamiinin lievä puute on tavallista. On esitettty, että olosuhteet sikiöaikana ja heti syntymän jälkeen voisivat osaltaan vaikuttaa lapsen osteoporoosin riskiin aikuisiällä.
Julkaistu: 6.2.2006

Brittiläisessä seurantatutkimuksessa on selvitetty äidin raskaudenaikaisen D-vitamiinitilanteen vaikutusta lapsuusiän luuston kehitykseen. Tutkimuksessa tarkastettiin noin 200 lasta, jotka olivat syntyneet vuosina 1991 – 1992.

Äitien raskaudenaikainen kehon koostumus ja ravitsemustila, etenkin D-vitamiinitilanne, arvioitiin. Lapsia seurattiin yhdeksänvuotiaiksi asti.

Äideistä puolella todettiin vähintään lievää D-vitamiinin puutetta. Lähes kolmanneksella todettiin häiriöitä D-vitamiiniaineenvaihdunnassa. Tärkeimmän D-vitamiinin aineenvaihduntatuotteen matala pitoisuus veressä oli yhteydessä yhdeksänvuotiaan jälkeläisen lantiorangan luunmineraalipitoisuuteen. Sekä äidin altistuminen auringonvalolle että D-vitamiinivalmisteiden käyttö odotusaikana kohottivat lasten luun massaa. Napanuoran vähäinen kalsiumpitoisuus ennusti alhaista luunmassaa lapsuusiässä.

On hyvin tärkeää varmistaa äidin D-vitamiininsaanti pohjoisissakin oloissa ympäri vuoden, koska tämä voi heijastualapsen luustoon pitkäksi ajaksi ja altistaa luunmurtumille myöhemmin aikuisiällä. D-vitamiinia kannattaa Suomen talvessa käyttää suositusten mukaisina annoksina.

Kommentoi »